Ce înseamnă cu adevărat să trăiești cu o mașină electrică?

Cred cu ardoare în viitorul mașinilor electrice și în beneficiul pe care îl aduc. Atât financiar, dar și că planeta ne suportă cu puțin mai mult. Oricare ar fi motivul să îți cumperi una, fă-o cât mai curând. Am mers în București la multe stații de încărcare încât să văd cum stă treaba, de fapt. Dacă conducătorii de mașini electrice le “vânează” sau dacă le-au acaparat șoferii de Uber sau Bolt.

În primul rând, nu trebuie să ignorăm că suntem la început cu această tehnologie. Nu putem compara, încă, numărul stațiilor electrice cu pompele de benzină sau motorină. Este inevitabil să vedem tot felul de specimene de oameni și, din păcate, să interacționăm cu ele fiind puține stații comparativ cu cererea. Dar nu orice stații, ci gratuite. Acestea sunt folosite în continuu, încât este imposibil să nu găsești pe cineva la stație, asta dacă nu te duci pe la ora 22:00 – 23:00.

Am vrut să adresez și problema celor de la Uber sau Bolt care profită de pe urma acestor stații gratuite. Nu este tocmai etic și corect. Dar poate asta nu este neapărat vina șoferilor, ci a companiilor care angajează șoferi și le spun să se descurce. Stațiile de încărcare electrică cu plată sunt pustii, dar ușor ușor lucrurile se vor schimba odată cu dispariția celor gratuite care, inevitabil, se va întâmpla la un moment dat. Iar ca prețuri, mașina electrică este total peste una ce folosește benzină sau motorină. La un consum de 8L/100km ajungi de două ori mai scump să mergi pe aceeași distanță, repet, de două ori mai scump față de o mașină electrică! Acum nu cred că mai este vreun dubiu ce tehnologie va prospera. Toată lumea vrea mai ieftin, asta vor primi.

Poți urmări materialul video aici: