Căsniciile fericite se bazează pe o prietenie trainică

Într-o relație de cuplu gesturile mărunte de zi cu zi într-adevăr fac diferența. Nimic nou până aici. Poate că nici următoarea afirmație nu e o noutate, însă, valoarea ei e de primă importanță: „căsniciile fericite se bazează pe o prietenie trainică.”
Surprinzător? N-aș crede. E absolut rațional. Prietenii se respectă și se bucură de timpul petrecut împreună. Se cunosc în mod amănunțit, știu foarte bine ce le place sau ce nu le place, cunosc dorințele și visele reciproc, sunt prezenți la bine și la greu.

Nu seamănă cu o relație de cuplu sau cu o căsnicie ideală?

Un cuplu este coeziv și eficient dacă fiecare partener a reușit să-i descifreze și să-i respecte lumea specială a celuilalt. Dacă dialogul dintre cei doi este impregnat cu afecțiune, aspecte regăsite de altfel și în relația de prietenie. Căci prietenii au un respect profund unul față de celălalt.
Autorul A. Nuță observa: „cea mai frumoasă relație între doi oameni este relația dintre două libertăți, iar o întâlnire durează tot atât cât durează libertatea.” Nimic mai veridic de atât. Pericolul cel mai grav ce poate primejdui integritatea unui cuplu, este pierderea libertății.
Vorbesc desigur de respectarea unor bariere morale în cadrul acestei libertăți. Dar, în afară de asta, fiecare are dreptul elementar de a avea o viață în afara cuplului sau exterioară mariajului, adică propriile lor preocupări, interese, prietenii și de ce nu tabieturi.
Posesivitatea, îngrădirea spațiului personal sau gelozia nu-și au locul într-o relație de prietenie. Căci, în fond și până la urmă, cei care aleg să conviețuiască sunt precum doi camarazi, adică fără control și fără impuneri, ci, liberi și în același timp alături mereu.
Fii prietenul soției tale! Oferă-i afecțiune, respect, loialitate, prezență și atenție totală. Ajut-o. Susține-o. Surprinde-o. Și fă toate acestea deliberat. Iar voi, doamnelor, tot așa, fiți prietenele soților voștri.
În final, nu-ți poți controla decât propria viață. Dacă ceva nu îți place, uită-te în oglindă și fă o schimbare!

 

Alina Ștef – psiholog și psihoterapeut de familie și cuplu