De ce preferă românii plata cash și argumente în favoarea cardului

Valoarea banilor cash în circulație a crescut în 2019 în România cu aproape 9% comparativ cu 2018, la aproape 79 de miliarde de lei, în ciuda numeroaselor avantaje pe care le oferă plata cu cardul.

Banca Națională a României (BNR) a publicat recent un raport anual cu privire la evoluția principalilor indicatori economici în 2019 (format PDF). În cele aproape 350 de pagini ale raportului s-a strecurat și un capitol despre modul în care românii utilizează banii.

Pentru mine, principala surpriză este că valoarea banilor cash în circulație a fost anul trecut în creștere puternică comparativ cu 2018. Concret, la sfârșitul anului 2019, valoarea banilor cash aflați în afara sistemului bancar a fost de 78.7 miliarde de lei, în creștere cu 8.9% comparativ cu perioada similară din 2018.

Acest comportament este unul surprinzător în contextul în care plata cu cardul bancar a devenit din ce în ce mai simplă. Totuși, intuiesc că numeroase persoane preferă în continuare plata cash dintr-o serie de motive.

De ce preferă românii cash-ul?

Sentimentul de putere: există persoane care au un aparent sentiment de putere dacă pot număra bancnotele de 100 de lei din buzunar, în special atunci când achiziționează bunuri de valoare mare. Simpla numărare a banilor le oferă poate mai multă siguranță de sine decât simpla tastare a codului PIN de la cardul bancar;

Banii de pe card sunt mai ușor de cheltuit: pentru anumite persoane, această afirmație este una adevărată. Unele persoane nu conștientizează valoarea banilor dacă aceștia se află pe card. Aici nu este însă problema metodei de plată în sine, ci o problemă fundamentală de educație financiară;

Banii de pe card sunt ușor de furat: nu în ultimul rând, există încă această preconcepție că banii de pe card se fură ușor. Se fură ușor doar dacă ai notat codul PIN pe o hârtie pe care o ții în portofel lângă card sau dacă faci achiziții online de pe site-uri dubioase. Da, există și fraude bancare, la fel cum există în continuare și furturi clasice.

Câteva avantaje ale banilor pe card

Cardul bancar oferă o serie de avantaje majore atunci când mergem la cumpărături, iar aici enumăr doar câteva dintre ele.

Plăți contactless rapide: acum câțiva ani, un argument în defavoarea cardului era durata mare necesară pentru introducerea codului PIN. Cardurile contactless au rezolvat însă această problemă, întrucât plătești fără introducerea codului PIN dacă tranzacția este mai mică de 100 de lei. În plus, chiar și dacă tranzacția depășește 100 de lei, nu trebuie să mai introduci cardul în POS.

Plata cu telefonul mobil: în ultima perioadă, plățile cu telefonul mobil au crescut de asemenea puternic. Principalul avantaj este că nu mai ai nevoie nici măcar de cardul bancar pentru a efectua plăti, ci doar de telefonul mobil, pe care oricum îl ai permanent la tine. Cu telefonul poți plăti inclusiv sume mai mari de 100 de lei, pentru care vei introduce și codul PIN.

Numărul comercianților unde plătești cu cardul crește: un alt argument este că numărul comercianților care acceptă plata cu cardul este în continuă creștere. Mai nou, poți plăti cu cardul sau telefonul inclusiv la metrou și la transportul local din numeroase localități din România.

Am un portofel mai ușor: pentru cazuri excepționale am mereu în portofel 200-300 de lei, însă îi folosesc doar atunci când nu pot plăti cu cardul. În rest, am scăpat practic de toate monedele din portofel, pentru că nu mai primesc restul clasic sub formă de cash. Asta ca să nu mai menționez că am scăpat și de celebra replică “aveți X lei mărunt?”, care conduce la creșterea duratei unei tranzacții (și, implicit, a cozilor din supermarket).

Servicii moderne de transfer bancar: există încă persoane care muncesc în străinătate și vin ocazional în țară cu bani cash sub formă de euro pe care îi schimbă apoi în lei. Metoda devine însă deja perimată, mai ales că acum există numeroase soluții pentru un transfer rapid și sigur de bani prin metode electronice.

Concluzii

Creșterea banilor cash din afara sistemului bancar constituie o surpriză, în contextul în care cardul bancar și telefonul mobil îți asigură tranzacții mai rapide, mai sigure și fără bătăi de cap.

Sunt însă curios care vor fi rezultatele raportului BNR pentru anul 2020, în contextul în care pandemia de coronavirus și teama că virusul SARS-CoV-2 se poate răspândi prin banconote a determinat probabil o creștere a gradului de utilizare pentru cardurile bancare.