Carduri contactless – ce sunt, cum le folosești și cât de sigure sunt

Cardurile contactless te ajută să plătești rapid cumpărăturile fără să mai dai cardul comerciantului și fără să mai tastezi codul PIN. Îți explicăm în detaliu cum se folosesc și cât de sigure sunt.

Cu ceva timp în urmă, în timp ce eram la o casă de marcat a unuia dintre hypermarketurile din București, am scos cardul bancar din portofel și l-am dat casierei să-l introducă în POS. În acel moment, am auzit un oftat în spatele meu: “Sunt cozi atât de mari din cauza ăstora care plătesc cu cardul”. Aparent, pentru unele persoane, să introduci un cod PIN durează mai mult decât să cauți 20 de bani mărunt prin buzunare sau să aștepți casiera să-ți dea restul în cinci bancnote și trei monezi. Sunt curios dacă individul respectiv și-ar schimba părerea dacă m-ar vedea cât de repede plătesc acum cu un card contactless.

Ce este și cum se folosește un card contactless?

Un card contactless arată și poate fi folosit la fel ca orice card bancar obișnuit, însă include o tehnologie care îți permite să plătești fără ca vânzătorul să introducă cardul în POS și fără ca tu să confirmi codul PIN. Astfel, pentru sume de cel mult o sută de lei, trebuie doar să apropii cardul de POS și tranzacția este efectuată.

Prin prisma sumei maxime pe care o poți plăti fără PIN, cardurile contactless sunt utile în special la plata cumpărăturilor și a facturilor, la benzinării, restaurante și farmacii sau la plata transportului în comun. Un studiu realizat în SUA a scos în evidență că plata cu cardul contactless este cu 33% mai rapidă decât plata cu un card obișnuit și cu 52% mai rapidă decât plata în numerar.

Atunci când trebuie să plătești peste o sută de lei, vei folosi cardul contactless ca pe orice alt card obișnuit: îl vei introduce în POS și vei tasta codul PIN pentru confirmarea tranzacției. De altfel, poți alege această metodă chiar și atunci când plătești mai puțin de o sută de lei, întrucât nu ești obligat să folosești tehnologia contactless. Primele carduri contactless au apărut în 2007 în Marea Britanie sub brandul Speedpass, fiind acceptate în benzinăriile Mobil pentru plata rapidă a carburantului.

În România, primul card contactless a fost lansat de BCR în 2011. Pentru a stârni interesul clienților, cardul contactless BCR poate fi folosit inclusiv la plata călătoriilor cu mijloacele de transport în comun din București prin simpla apropiere a cardului de dispozitivele montate în autobuze, tramvaie sau troleibuze, eliminând astfel necesitatea unui card suplimentar de transport RATB. În prezent, aproape orice bancă din România are în ofertă carduri contactless, iar în cazul unora dintre ele toate cardurile din portofoliu beneficiază de această tehnologie. Efectul? În 2015, numărul de tranzacții efectuate cu carduri contactless emise de Mastercard a fost de șase ori mai mare decât în 2014, în timp ce valoarea tranzacțiilor realizate cu astfel de carduri a fost de zece ori mai mare.

Ce măsuri de securitate are cardul contactless?

Chiar dacă sunt foarte eficiente în procesarea tranzacțiilor, cardurile contactless sunt încă privite cu suspiciune de unele persoane tocmai din cauza faptului că nu este necesară introducerea codului PIN. Nu este însă cazul să-ți faci griji.

  • nu poți plăti din greșeală cumpărăturile altei persoane: pentru a plăti contactless, comerciantul trebuie să transmită suma de plată de la casa de marcat la POS și apoi să apropii cardul la o distanță de 2-4 centimetri de POS. Astfel, este imposibil ca tu să plătești din greșeală cumpărăturile altei persoane în momentul în care treci pe lângă casele de marcat ale magazinului;
  • tranzacția nu se poate duplica: în momentul în care o plată contactless este acceptată, POS-ul băncii va emite una sau mai multe lumini verzi și/sau un semnal sonor, pentru ca tu să știi că tranzacția este efectuată. Din acel moment, chiar dacă apropii din nou cardul de POS, nu este posibil ca tranzacția să fie efectuată pentru a doua oară. Cu alte cuvinte, tehnologia nu permite ca suma de plată să fie achitata de două ori de pe card;
  • ce faci dacă pierzi cardul bancar: pierderea sau furtul unui card contactless are un dezavantaj în plus comparativ cu cardurile obișnuite: persoana respectivă poate efectua tranzacții de maxim o sută de lei cu cardul tău fără să știe PIN-ul. Pe de altă parte, cardurile contactless permit cel mult zece tranzacții pe zi la POS, iar băncile oferă linii telefonice non-stop la care poți suna oricând pentru blocarea cardului.

În plus, spre deosebire de utilizarea cardului obișnuit, nu riști ca cineva să-ți vadă PIN-ul când îl tastezi, nu lași cardul pe mâini străine și, prin urmare, dispare complet riscul de clonare a cardului.

Astfel, riscurile pe care ți le asumi nu sunt atât de mari pe cât par la prima vedere. De fapt, sunt doar un pic mai mari decât în cazul unui card obișnuit și mai mici decât în cazul pierderii unui portofel plin cu bancnote de o sută de lei, nu-i așa?

Unde pot plăti cu cardul contactless?

În prezent, numeroase lanțuri de supermarketuri, hypermarketuri, benzinării, farmacii sau restaurante s-au adaptat la tehnologiile moderne și au POS-uri care acceptă carduri contactless. Cel mai ușor mod să-ți dai seama dacă poți plăti contactless este să cauți una dintre cele trei sigle: Visa PayWave, numele oficial al tehnologiei contactless pentru carduri Visa, MasterCard PayPass, în cazul celor de la Mastercard, sau logo-ul standard al plăților contactless.

contactless

Cum obțin un card contactless?

Aproape toate băncile din România au în ofertă carduri contactless, trebuie doar să cauți informații pe site-urile oficiale sau să întrebi despre asta la orice sucursală. În plus, există numeroase bănci care au în ofertă doar carduri contactless și care, la expirarea cardului actual, îți oferă direct un card nou contactless, fără să fie nevoie să-l soliciți tu în mod direct.

În concluzie, cardurile contactless oferă numeroase avantaje comparativ cu cardurile tradiționale atunci când faci cumpărături de cel mult o sută de lei. Cel mai important este că economisești timp atât pentru tine, cât și pentru cei care își așteaptă rândul în spatele tău.

Dacă folosești un astfel de card te invităm să ne spui părerea ta despre utilizarea acestora, iar dacă nu ai încă unul din anumite motive am fi curioși să aflăm de ce ai luat această decizie.