Cum vei înlocui cardul bancar cu telefonul pentru aproape orice tranzacție

De câțiva ani buni, folosesc cardul bancar pentru aproape orice tranzacție: la cumpărăturile făcute la supermarket, la plata produselor achiziționate pe internet sau la plata abonamentelor la diverse servicii digitale. Ocazional ajung și pe la bancomat, pentru că anumite servicii trebuie achitate în continuare doar sub formă de cash.

În curând voi folosi însă cardul bancar din ce în ce mai puțin. Nu, nu voi reveni la cash și nu voi renunța la plățile electronice. Pur și simplu nu voi mai avea nevoie nici măcar de card atunci când fac diverse tranzacții online, pe măsură ce băncile vor adopta noua directivă europeană de plăți PSD2.

În ciuda numelui pe care îl poartă, directiva PSD2 este de fapt un lucru bun pentru noi. Numele provine de la versiunea îmbunătățită a directivei Payment Services Directive și se aplică deja într-o versiune de test înainte de a deveni integral funcțională în Uniunea Europeană începând din septembrie 2019.

Plăți online fără card bancar

Cea mai importantă noutate introdusă de PSD2 este posibilitatea comercianților de a accesa direct contul tău bancar pentru a procesa plățile, după ce primesc acordul tău explicit, prin intermediul unor aplicații dezvoltate de bănci. De exemplu, magazine online precum eMAG sau servicii precum Netflix vor putea încasa banii direct din contul tău bancar. Și pentru că acest tip de tranzacții trebuia să poarte un nume, l-a primit: Open Banking.

Pentru tine, avantajul este că nu va mai trebui să introduci datele cardului bancar pentru fiecare tranzacție pe un magazin online sau pentru fiecare serviciu, ci doar să le permiți acestora să-ți acceseze contul bancar. Pentru bănci, magazine și furnizori de servicii online, avantajul este dispariția comisoanelor percepute în prezent de intermediarul reprezentat de procesatorul de plăți, care în cazul Europei este, de regulă, Visa sau Mastercard.

Agregator de conturi bancare

O altă noutate majoră introdusă de PSD2 este posibilitatea ca o bancă să dezvolte o aplicație prin care tu să poți accesa și datele conturilor pe care le ai la alte bănci. Astfel, când te conectezi la aplicația unei bănci, poți vedea în aceeași interfață și soldurile disponibile în conturi curente, depozite sau credite pe care le ai la alte bănci, după ce în prealabil oferi acces la aceste date.

Interesant este că un astfel de serviciu a fost deja lansat de BRD în cadrul aplicației MyBRD Mobile, unde poți vedea informații utile despre conturile pe care le ai la BCR, Banca Transilvania, Raiffeisen Bank și ING Bank. Pe măsură ce ne apropiem de termenul de implementare, vei vedea astfel de servicii și opțiuni și de la alte bănci. Cel mai probabil, fiecare bancă majoră va lansa astfel de aplicații, întrucât este în interesul lor să te țină conectat în propria aplicație de internet și/sau mobile banking.

Retrageri de la ATM fără card

În mod ironic, în viitorul apropiat vei putea să faci retrageri de la bancomat fără să ai cardul la tine. Câteva bănci majore, printre care ING și Banca Transilvania, au confirmat că lucrează deja la implementarea unui serviciu prin care vei putea retrage bani de la bancomat cu ajutorul telefonului mobil.

În prezent există posibilitatea de a efectua diverse operațiuni dacă ai uitat cardul acasă, însă mai degrabă la nivel de bază, fără să ai acces direct la fondurile din contul bancar.  

Plăți cu telefonul la comercianți

Pe lângă toate aceste servicii, probabil că ai observat că poți deja să efectuezi plăți cu telefonul mobil la comercianți, prin generarea unui card virtual în aplicația de internet banking și prin apropierea telefonului de POS. Conexiunea dintre POS și telefon se realizează prin tehnologia NFC, iar ING și Banca Transilvania se numără printre primele bănci care oferă o astfel de opțiune.

Concluzii

Până la finalul acestui an, cardul bancar pe care îl ai în prezent în portofel ar putea deveni inutil pentru cea mai mare parte a nevoilor tale. Fie că vorbim de retrageri de bani de la bancomat, de plăți la comercianți sau de achiziționarea unor produse cu plata online, telefonul mobil pe care oricum îl porți cu tine în permanență va fi suficient. Tot ce rămâne de făcut este să ai grijă să nu rămâi fără baterie