VIDEO – Cum să te țină mai mult bateria!

Bine ai revenit la un nou tutorial despre cum să ai grijă de telefonul tău. Astăzi îți explic cum să faci să nu umbli cu încărcătorul în rucsac sau cu o baterie externă de un kilogram ca să îți încarci constant cele două telefoane și o tabletă pe care le cari tot timpul după tine. PS: mai lasă și tu tableta acasă, sigur nu o folosești așa de des precum vrei. Spatele tău o să îți mulțumească. Sau renunță la laptop, lasă-l la birou în timpul săptămânii. Dar acesta este deja alt subiect.

Acum vorbim despre ce setări trebuie să faci telefonului tău, indiferent că este un Android un iPhone sau chiar un Windows Phone. Da, este valabil pentru toate telefoanele mobile, sau orice dispozitiv care are internet și un ecran. Aproape. Unele reguli pot fi aplicate și la laptop-uri însă acolo mai sunt câteva chichițe despre care vorbim într-un clip separat.

Redu luminozitatea ecranului!

Prima setare pe care trebuie să o faci este să mai oprești din puterea soarelui, adică a ecranului. Nu îl lăsa tot timpul pe automat și mai pune-l și tu pe manual, pe la jumătate. Toate telefoanele au această opțiune și la toate ecranul exagerează-l puțin. Lasă-l acolo în zona unde nu trebuie să spui rugăciuni ca să vezi ceva pe ecran dar nici să nu îți ardă retina mai ales noaptea. Apropo, pe întuneric, când ești în pat de exemplu, am observat că e perfect vizionabil sau lizibil chiar aproape de minimum.

Ecranul este cel mai hămesită componentă a telefonului și va consuma cea mai multă baterie. Cu cât mai multă lumină emite cu atât consumă mai mult. Cu el la maximum tot timpul sunt sigur că telefonul ar rezista treaz doar vreo patru ore.

Scade timpul de închidere al ecranului!

Da, tot de ecran vorbim, mai exact de timpul în care acesta se închide automat. Din ce am văzut, oamenii în general îl lasă pe la un minut, ba chiar și trei minute. Prea mult! Din experiența mea, chiar dacă și citești ceva pe telefon, 30 de secunde este suficient. Oricum vei pune degetul pe ecran ca să derulezi pagina cu text, și începe din nou cronometrul la 30 de secunde.

O altă greșeală care nu merită un paragraf separat este să nu închizi ecranul telefonului când îl lași pe masă. În primul rând ai prea multă încredere în cei din jur, în al doilea rând, dacă lași telefonul pe masă de zece ori pe zi, ori 1-2 minute la fiecare sesiune până se închide ecranul, ai deja 20 de minute în care stă aprins degeaba. Din cele patru ore maximum cât poate el, deja înțelegi unde vreau să ajung.

Oprește vibrațiile!

Mai ales cele de la tastatură. Nu ai neapărată nevoie de acel feedback când tastezi, care este generat desigur de micul motoraș din interiorul telefonului. Același care vibrează și când primești notificări, și când te sună cineva. Dacă scrii de exemplu foarte multe mesaje pe Messenger sau pe WhatsApp, acea vibrație e responsabilă de cel puțin 20% din consumul de baterie.

Eu nu sunt exemplul cel mai bun, m-am obișnuit cu acele vibrații scurte și sunt conștient de asta. De aceea de exemplu, când sunt la studio sau chiar și acasă prefer să folosesc laptop-ul pe care am deschise aplicațiile de mesagerie.

Renunță la wallpaper-ul animat sau colorat!

Pune unul negru sau cu mult negru. E valabil mai ales la telefoanele cu ecran AMOLED, care oricum sunt din ce în ce mai multe, cam toate Samsung-urile cu preț peste medie, Huawei-urile detop, chiar și Nokia și alți producători au display de acest tip. AMOLED-ul consumă mai mult curent pentru că își generază singur lumina. Cu cât mai mulți pixeli negri ai în imagina de fundal, cu atât mai multă economie de energie vei face. În plus, un fundal animat consumă și procesor, și resurse grafice, implicit și mai multă baterie.

E valabil pentru toate ecranele, atât cel principal cât și cel de standby. Renunță la animații sau screen-savere colorate atunci când telefonunl este blocat. Doar îți vor distrage atenția de la treabă, celorlalți de la discuție, și papă baterie.

Lasă WiFI-ul pornit!

Da, ai auzit bine, nu mai închide WiFi-ul mai ales dacă ești la oraș și nu în vârf de munte. Wireless-ul consumă mult mai puțin decât datele mobile la nivel de baterie. Router-ul de acasă sau de la birou e la câțiva metri de tine și e tot timpul pornit. Turnul de GSM este departe, tot timpul ocupat, iar telefonul verifică periodic dacă are internet și voce. Lasă-l conectat la WiFi în majoritatea timpului și vei observa cel puțin 10% în plus la baterie.

Cât despre celelalte elemente de conectivitate, da, GPS-ul și Bluetooth-ul consumă și ele destul de mult. Eu le am pornite tot timpul și pentru că am un smartwatch dar și pentru că atunci când vreau să etichetez o postare sau să caut ceva pe Waze ori Google Maps am nevoie să răspundă mai repede. De aceea nici nu am voie să mă plâng că ține bateria puțin. NFC-ul nu consumă nimic când nu îl folosești, apropo, dacă te întrebai.

Mai oprește din aplicații și din consumul lor de date!

Prima la care ar trebui să renunți, în primul rând ca să nu îți mai distragă atenția este Facebook. Alături de ea și Massenger. Acestea două se actualizează cel mai des, și chiar nu ai nevoie să știe aplicația în fiecare minut cine ți-a dat like sau comentat la fotografii. Intri și tu din când în când și vezi care mai sunt cele mai noi bârfe. Te va ajuta și la orgoliul tău personal.

E valabil și pentru multe alte aplicații inutile care consumă date în fundal. Știu că avem internet din plin, dar e vorba de baterie aici.

Oprește update-urile automate!

Dar nu uita de ele. Poți intra săptămânal după ce ai văzut toate clipurile mele să faci curățenie și să îl ții updatat la cele mai noi versiuni. Dacă ai de exemplu 100 de aplicații instalate pe telefon și acestea se updatează cam odată pe săptămână înseamnă că în fiecare zi cel puțin 15 dintre ele consumă baterie și internet ca să fie la zi.

Cele mai ”periculoase” sunt jocurile mari. Acestea pot downloada și 500 de MB timp de zeci de minute dacă semnalul la internet este mai slab și uite așa îți dispare vreo 5% din baterie. Oprește-le din magazinul de aplicații și fă această operațiune odată pe săptămână, atunci când îl pui eventual la încărcat. Nu pierzi nimic important, stai liniștit.

La nevoie, folosește modul Power Saver!

Nici aici nu sunt cel mai bun exemplu. Îmi țin telefonul pe High Performance pentru că, din nou, m-am obișnuit să fie super rapid, să funcționeze totul instant. Dar mi-am asumat acest lucru. Multe din telefoanele noi au un mod de utilizare normal. La Samsung de exemplu înseamnă să dezactivezi acel High Performance și să îl lași mai liniștit. Desigur, se va reduce și rezoluția ecranului, lucru care personal nu mă încântă, dar și de aici poți face economie la baterie. Mai puțini pixeli de afișat, mai puțin stres pentru procesor.

Folosește o baterie externă cu încărcare rapidă!

Dacă nici una din soluțiile de mai sus nu funcționează, și tot e nevoie să cari după tine o baterie externă, folosește una cu încărcare rapidă. Dacă scrie pe ea QuickCharge sau Fast Charge ori SuperCharge (vezi Huawei) atunci e bine. Măcar așa nu trebuie să stai cu ea și cu telefonul în mână mai mult de jumătate de oră ca să îl aduci la nivelul de plutire. Da, vom face și o listă de baterii cu încărcare rapidă pe care ți le pot recomanda, în baza a ceea ce am folosit și eu și unii amici ai mei. Poți lăsa în comentarii link-uri cu astfel de modele dacă știi. Mă ajută și pe mine și pe ceilalți care vor vedea următorul clip.