VIDEO – Car sharing – ce este și cum îți poate face viața mai ușoară

car sharing

Car sharing este un termen relativ nou care aduce o nouă modalitate de a te bucura de o mașină. În loc de o închiriere clasică sau un serviciu de taxi/transport persoane, se propune o aplicație prin care poți să te folosești de o mașină fără să interacționezi cu altcineva. Asta poate să însemne că aterizezi într-un oraș la o oră nu tocmai prietenoasă și te descurci singur cu transportul, fără să mai stai pe la ghișeu la rent-a-car sau să iei un taxi.

Printre avantajele majore ale acestui sistem se numără eliminarea necesității achitării unor taxe suplimentare în cazul în care vehiculul nu are rezervorul la același nivel pe care îl avea la predare, pentru că sunt și multe mașini electrice oferite pe acolo, iar majoritatea soluțiilor te taxează la minutul de folosire, nu la rulajul realizat. Altfel spus, poate fi mai avantajos decât o soluție clasică de închiriere a unei mașini, dar trebuie să ai în vedere și abonamentul lunar.

În viitor, toata treaba asta numită car sharing are potențialul să devină o rețea comună la nivel de continent, care să fie susținută de producătorii de automobile. Chiar și fără sprijinul acestora, există posibilitatea dezvoltării unei rețele de car sharing în toată Uniunea Europeană.

Asta ar putea însemna că un client poate să își facă abonament în România și să închirieze o mașină în Grecia, Germania, Franța sau oriunde vrea el în UE, folosind aceeași aplicație și aproape aceleași tarife. Ar fi de vis pentru cei care călătoresc destul de mult și sunt deja “unși cu toate alifiile” atunci când vine vorba de rent-a-car și alte asemenea.

Odată ce producătorii de automobile se vor implica în toată treaba aceasta, mașinile ar putea fi văzute doar ca un serviciu, nu un bun, ceea ce e ciudat pentru noi, dar văzut ca un lucru normal în străinătate. În loc să te spetești să plătești rate la o mașină scumpă care stă în parcare cam 95% din zi, aproape în fiecare zi, poți să plătești doar cât consumi și să te bucuri de un automobil curat, aproape nou și în stare perfectă fără alte griji.

Există și dezavantaje, desigur. Unul dintre ele este că trebuie să ai bani pe card tot timpul, ca să îți permiți un asemenea serviciu. Presupunem că nu este o problemă. Alt dezavantaj ar fi că va trebui să le explici mereu rudelor și prietenilor care-i treaba cu mașina aia pe care o folosești tu din când în când, dar nu-i a ta, ceea ce ar putea fi supărator cu timpul. Mai bine le spui că-i închiriată și gata, scapi mai simplu.