Când să îți cumperi o consolă?

Una dintre cele mai des întâlnte întrebări din live-urile mele este: „Aștept PS5 sau îmi iau PS4 PRO?”. Prin urmare, în următoarele rânduri voi încerca să elucidez acest mister.

JOCURI MAI IEFTINE!

În primul rând o consolă, indiferent de puterea ei, trebuie să aibă jocuri. Fără, pur și simplu este doar o cutie care nu face nimic decât să ruleze Netflix. Ori poate că arată bine ca stand de ghiveci. Prețul convențional al unui joc este 60 de euro. Cel puțin la lansarea pe piață. După un timp, în funcție de succesul sau lipsa acestuia, prețul se modifică. GTA V de exemplu s-a vândut atât de bine, încât ani de zile au ținut prețul foarte ridicat. Din simplul motiv că se vindea și încă se vinde extrem de bine. Dacă îl cumpără lumea, de ce să îl ieftinească jocul?

În ultimii ani, mai ales în 2018, s-au lansat câteva dintre cele mai bune jocuri video făcute vreodată. La lansarea unei noi generații de console, nu putem avea niciodată siguranța că le putem juca pe cele din generația veche. Iar indiferent sub ce formă apar, putem fi siguri că nu vor fi gratis. În cel mai sumbru scenariu, vor fi versiuni remasterizate ale versiunilor vechi. Deși cele menționate anterior vor fi reduse, cele noi cu siguranță vor costa cel puțin 60 de euro. Eu aș iubi ca PS5 să îmi poată rula toate jocurile de pe PS4. La rezoluție 4K nativă și 60 de cadre pe secundă. Dar una este realitatea și altele sunt dorințele mele.

În alte cuvinte, cu cât trece mai mult timp, cu atât jocurile se ieftinesc. TOATE! Chiar și GTA V. 

E mai complicat decât ați crede…

În primul rând nimeni nu știe când apar consolele noi fără un anunț oficial din partea producătorilor. În lipsa acestor comunicate de presă, doar speculăm. Posibil chiar ne învârtim în cercuri. Următoarea generație de console poate apărea în 2019, în 2020, poate chiar în 2021. Xbox clar are nevoie de un refresh și de o reinventare, pe când cei de la PlayStation nu sunt în nici o grabă să scoată PS5. PlayStation 4 este a șasea cea mai vândută consolă din istorie și în scurt timp poate sări chiar pe locul patru. Eu cel puțin în locul lor aș menține strategia. Prin urmare nu putem ști când vor fi lansate cele noi. 

CÂND este momentul oportun?

Dacă așteptăm consolele noi, clar vor fi la un preț mai mare decât cele din prezent. Tehnologia care a fost folosită în fabricarea lor este mai nouă și mai scumpă. Pe de cealaltă parte, consolele PS4 Slim și Xbox One S sunt la un preț foarte convenabil. PS4 Pro sau Xbox One X sunt mai scumpe dar au și mai multă putere. Eu le recomand mereu pe cele din urmă deoarece poți rula jocuri în 4K care se văd cristal. Dacă nu ai un TV 4K, jocurile oricum merg mai bine decât pe variantele lor standard.

Am zis mereu că cel mai bun moment să îți cumperi orice fel de consolă de jocuri video este începând cu jumătatea vieții ei. Durata de viață medie este între cinci și șase ani. Asta nu se aplică mereu, dar este o măsură acceptată în industrie. După primii ani de viață platformele nu mai sunt la fel de scumpe ca la lansare și trec prin diferite iterații. Anume, fabricarea lor cu o tehnologie mai ieftină. De regulă sub numele de „slim”. Aproape toate au trecut prin diverse „diete” și au fost reduse ca dimensiune și preț. Acum treaba se complică cu aceste console de generație mijlocie precum PS4 Pro și Xbox One X, dar după cum am spus, tot vor fi mai ieftine decât cele noi care urmează să apară.

O generație nu moare atât de ușor!

Image result for ps3 vs xbox 360

 

Precum am văzut la începutul erei PS4 și Xbox One, consolele vechi au continuat să ruleze aproape orice titlu apărea și pe cele noi. Dezvoltatorii de jocuri nu pot ignora o bază de sute de milioane de oameni care dețin astfel de platforme, din pur principiu. Așa că vor continua să susțină o generație veche timp de 2-3 ani după lansare. Asta înseamnă că aproape tot ce vor lansa pe aparatura proaspătă va apărea și pe cea veche. 

În incheiere…

Acestea fiind spuse, la ce jocuri au apărut în ultimii ani, laolaltă cu faptul că le găsim la reducere și că le putem juca oricând, nu văd de ce există atâta grabă pentru o consolă nouă. Xbox este fantastic cu Xbox Game Pass și PS4 nu a terminat de arătat tot ce poate. Avem în spate o librărie excelentă de jocuri și urmează titluri formidabile la orizont. Eu unul nu m-aș priva de așa ceva. Mai ales să aștept ani de zile un viitor incert. La urma urmei Xbox 360 a fost superioară PS3-ului din multe puncte de vedere și toată lumea o iubea. Dar din motive bizare, Microsoft a pornit cu stângul și a ratat masiv cu Xbox One. Slavă cerului că și-a revenit.

Părerea mea este că momentul cel mai bun pentru oricine să achiziționeze o consolă de jocuri video este exact în punctul în care suntem acum. Bineînțeles, voi știți cel mai bine cât jucați și ce merită mai mult în viețile voastre, așa că decizia este doar a voastră.