Turist prin China – Shenzen

Trebuie să povestesc un moment amuzant pe care l-am trăit în China când așteptam ascensorul la subsolul clădirii Ping An, a patra cea mai înaltă clădire din lume. Au trecut vreo cinci minute până să se audă bingănitul specific sosirii liftului și ușile s-au deschis încet. Cobor privirea de la 185 de centimetri ca să văd înghesuiți, unul lângă celălalt, vreo 15 chinezi, într-un lift specific de mall. Dacă aruncai un ac, sigur se înfigea în cineva. Așa-ți dai seama de cât de mare este populația Chinei, ne-a spus ghidul râzând în hohote.

Shenzen este un oraș impresionant, construit de la zero, fără istorie bogată în spate. Shenzen este proiectul unor politicieni ambițioși: Special Economic Zone. Sătui să importe tehnologie, chinezii se apucă să construiască de la zero, cu investiții din afară, fabrici de tot felul. Cel mai tare au câștigat cei care au investit în telecomunicații. Și asta se întâmplă abia de prin 80 încoace. Adică în poza de mai sus nu exista nimic în anii 80. Era doar buruiană.

Acum în Shenzen totul este nou. Autostrăzi, clădiri, ba chiar și oamenii. Nimeni nu se poate lăuda cu statutul de “Shenzenean”, căci toți vin din alte orașe să lucreze pentru Huawei, BYD, Foxconn sau Ping An. Ești lăsat gură cască încă de la aeroport, prima imagine pe care am văzut-o când am aterizat în China. M-am uitat gură cască la tavan vreo 15 minute. Apoi m-a lovit umezeala specifică climei sub-tropicale. Prin comparație, New York pare antic.

Muzeul Shenzen

Ca să-nțelegi istoria locului, îți recomand să vizitezi întâi Muzeul Shenzen. Intrarea este gratuită și poți să vezi aici tot proiectul legislativ care a dus la explozia economică a acestui oraș. Evident că totul este înflorit și realitatea este îndoită dar îți poți face o idee de cum s-a dezvoltat zona.

Ping An Finance Center

A patra cea mai înaltă clădire din lume la 599 de metri. Și de parcă n-ar fi suficiente superlative în această frază, Ping An este cel mai mare asigurator din lume.

Huaqiangbei Market

E de vizitat neapărat. Sigur ai ajuns în Shenzen pentru tehnologie, așa că e păcat să nu vizitezi celebrul cartier Huaqiangbei. Dacă cunoști electronică, îți poți construi propriul laptop sau telefon de la zero. Sunt străzi întregi și clădiri mai mari decât mallurile noastre cu mii de tarabe cu producători de huse, căști, boxe, ecrane și piese de telefon. Tot aici am găsit și un service care îți poate transfera iPhone-ul tău într-o carcasă nouă, ca și cum ți-ai luat un mobil nou. Doar vreo 50 de dolari costă treaba asta.

Orice restaurant din Shenzen

Normal, vorbim despre China. Am mâncat bine pe stradă ori la restaurantele hotelurilor. Orice farfurie e o experiență de gusturi care îți fac papilele gustative să devină pretențioase cu oricare altă mâncare. Chinezii nu mănâncă mult noodles iar orezul ți-e adus la masă ca ultim fel. Mâncărurile tradiționale înseamnă legume gătite foarte puțin, aproape crude cu puțină carne sau chiar deloc.

Shenzen nu este un oraș turistic, ci mai degrabă un loc dedicat afacerilor. Dar, dacă îți iei mai mult timp cât închei contracte pe acolo, să știi că nu o să mori de plictiseală, de foame nici atât.