După cum am mai început și alte articole, la Cavaleria avem ocazii destul de dese să călătorim. Așa că de data asta, pe mine și pe Răzvan Clinceanu(l) – alias #PPC – roata destinațiilor ne-a dus în Satul Viscri din Brașov. Culmea ironiei, eu nu sunt mare fan al „traveling-ului”, dar nu spun nu la vreo ocazie de a ieși din mediul cotidian. Dubios sau nu, trebuie să spun încă de la început că eu nu am știut de acest loc. Cu toate acestea, am fost curios să văd ce îmi spune Wikipedia: ”retras de la drumul mare ce leagă Brașovul de Sighișoara, satul Viscri adăpostește una dintre cele mai spectaculoase biserici fortificate săsești, de altfel fiind una din cele 6 înscrise în patrimoniul mondial UNESCO.”

Toate bune și frumoase în această descriere, totul pe o notă pozitivă, ba chiar glorioasă puțin și faptul că este în patrimoniul UNESCO este cireașa de pe tort. Un motiv de laudă pentru poporul nostru, de mândrie, mai ales că „hikerii” sau străinii veniți în excursie erau din belșug când am „poposit” noi acolo.

BISERICA FORTIFICATĂ VISCRI

Când ajungeți acolo, odată parcați, urcați sus spre Biserica Fortificată. Aceasta a fost construită în secolul al XIII-lea în locul unei foste biserici romane, fiind înconjurată de ziduri de apărare, două turnuri, două bastioane, iar din anul 1999 face parte din patrimoniul mondial UNESCO. Este locul ideal de unde puteți admira peisajul cu întreg satul. Asta după ce vei achita biletul de 5 ron, de adult, la care ai două alternative de vizitat: curtea interioară și anumite lăcașuri din interior. Dacă te mai oprești să faci și poze, turul exterior durează între 5 -15 minute, iar la interior, cu puțin talent, poți face niște poze, precum al meu coleg #PPC, numai bune de arătat la prieteni și de lăudat pe internet. Personal, locul nu mi-a surâs atât de tare. Ok, parcă ești puțin la Zidul din Nord din Game of Thrones pe timp de vară, dar preț de un minut, după care peisajul se repetă și te trezești în același loc pe unde ai intrat. Cel puțin asta am simțit eu la  Biserica Fortificată din Viscri.

Cât despre sat, într-adevăr te aduce înapoi în timp. Culorile caselor sunt încă frumoase, arhitectura este nemaiponenită, drumurile sunt pietruite, atmosfera este de poveste. Însă cu toate astea, părerea mea este că locul acesta nu este cu nimic diferit față de alte sate sau comune din țara noastră, la fel de frumoase și rămase ca acum zeci de ani. Totuși, o zi la Viscri pentru o deconectare totală nu strică nimănui dacă ești pasionat de astfel de locuri.

Trebuie doar să te plimbi, să mănânci pe la localnici (da, se poate iar mâncarea este foarte buna!) sau la Restaurantul din Șură (și aici mancarea este foooarte bună!), stai la o vorbă cu localnicii sau pur și simplu relaxează-te și uită pentru un pic de timp de nebunia orașului. Până la urmă ești într-un sat celebru, nu?!

 

 

 

 

You Might Also Like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.