Cum am petrecut la Viena

Processed with VSCO with a4 preset

În urmă cu doar câteva zile m-am întors din scurta mea călătorie din Viena, adevărata pauză din perioada sărbătorilor. Știm cu toții că vacanța de Crăciun numai vacanță nu este, mai ales dacă ești din provincie și trebuie să mergi la părinți, să te împarți între rude, să încerci să vizitezi și să mulțumești cât mai multă lume. Acestea fiind spuse, de cele mai multe ori eu mă simt mai obosit după această așa-zisă vacanță, motiv pentru care m-am gândit la un city-break veritabil. Cu alte cuvinte, patru zile doar pentru mine, patru zile relaxante în care fac doar ce vreau eu… și prietena mea.

Am ajuns de multe ori în acest oraș idilic, însă niciodată nu am avut suficient timp la dispoziție pentru vizitat pe îndelete. Și pentru că știam că acest oraș este de-a dreptul magic în perioada sărbătorilor de iarnă, m-am gândit că are toate ingredientele unei mini-vacanțe perfecte. Și pentru că mai ai încă timp să ajungi la celebrul târg de Crăciun din capitala Austriei, m-am gândit să-ți povestesc cum a fost aventura mea, unde m-am cazat și ce am vizitat.

Unde am stat?

Evident, prima mea opțiune a fost Airbnb. De când am descoperit această aplicație nici nu mă mai gândesc la alte variante de înnoptaat. Nu doar că mi se pare mai prietenoasă ideea în sine, dar și cazările sunt de cele mai multe ori mai primitoare și mai interesante. Hotelurile mi se par mult prea banale și sterile, iar prețurile sunt de multe ori mari pentru ce oferă. Știam deja orașul, deci mi-a fost ușor să mă orientez pentru locurile de cazare. Nu mi-am dorit să stau în centru, nu pentru că ar fi aglomerat sau scump, ci pentru că mi se pare mai intim să locuiesc undeva aproape de periferie, în zonele liniștite în care parcă simți cu adevărat esența locurilor. Chiar și așa, apartamentul pe care l-am ales era la doar 10 minute de centrul orașului, într-o clădire istorică, renovată, dar care păstra multe elemente autentice. Ne-a vrăjit din prima decorul, mobilierul vintage, alături de mobila și designul minimalist specific ultimilor ani. Deși știam că aveam să petrec puține ore în apartament, îmi doream să fie primitor, să mă simt ca acasă și să-mi fie drag de locul în care stau. Și, de ce nu, să fie și instagramabil. Pentru cele trei nopți de cazare am plătit în jur de 300 de euro, iar gazdele au fost extrem de primitoare și amabile. Am ajuns dimineața la 8:30 în Viena, dar ne-au permis să ne lăsăm bagajele până la ora check-in. Un punct în plus, mai ales că aveam trei geamantane după noi, iar ideea de-a pierde câteva ore prin oraș cu atâtea lucruri după noi nu ne surâdea.

Cu ce am călătorit?

Inițial plănuiam să mergem cu mașina și să facem câteva opriri prin România și Ungaria, însă m-am răzgândit. Ca bani tot pe acolo am fi ajuns dar cu mult mai multe ore pe drum iar asta ne-ar fi scurtat vacanța. Motiv pentru care, pe ultima sută de metri am căutat bilete de avion. Surprinzător sau nu, am găsit două, dus-întors, la doar 250 de euro. Evident, le-am cumpărat fără să clipim. Odată ajunși în Viena, de la aeroport am luat unul dintre autobuzele care duceau în centrul orașului și care aveau curse regulate o dată la jumătate de oră. Ajunși aproape de centru, la stația Westbahnhof am încercat să deslușim cum să ajungem la cazare, ce abonamente la transportul public să ne facem și cam ce rute sunt bune pentru noi. Am ales două abonamente de 72 de ore ore valabil pe toate rutele și în toate mijloacele de transport în comun din Viena. Evident, m-a surprins plăcut faptul să infrastructura este exemplară, foarte intuitivă și plină de indicații. Efectiv n-ai cum să te rătăcești și nici n-ai cum să întârzii. De asemenea, mi-a plăcut și faptul că odată cumpărat și activat abonamentul, acesta nu mai trebuie scanat de fiecare dată. Fără timp pierdut la scanat, deci fără aglomerație. Evident, curățenia și punctualitatea m-au uimit cel mai tare, dar și amabilitatea oamenilor. O amabilitate pe care deși n-am simțit-o neapărat în gesturi mari, o puteai sesiza în gesturi mărunte.

Ce am vizitat?

Nu cred că o să uimesc pe cineva dacă spun că primul lucru la care m-am gândit când am ales să-mi fac vacanța în Viena a fost Târgul de Crăciun. Știam deja că întreg orașul este o destinație perfectă pentru vacanța de Crăciun, că atmosfera este una unică și că nu am cum să ratez așa ceva. Zis și făcut. Doar că, pe lângă faptul în toată Capitala există cel puțin cinci-șase târguri mai mici sau mai mari, plus o mulțime de muzee și locuri de vizitat, aveam nevoie de un plan bine pus la punct. Pentru că, nu doar că nu voiam să ratăm unele obiective importante, dar nici nu ne doream să facem maraton din această vacanță. Așa cum spuneam, am gândit această plecare ca pe o vacanță, nu ca pe Olimpiada celor mai mult multe obiective turistice vizitate. Unde mai pui că eu și plimbatul pe jos nu ne împăcăm prea bine. Așadar, sfatul meu ar fi ca în primul rând să-ți pui de la început pe hârtie ce locuri vrei să vizitezi. Apoi să sortezi din ele, să aloci măcar o oră pentru cele pe care vrei doar să le vezi la exterior, și cel puțin patru ore pentru muzee și alte edificii ceva mai complexe. Dacă obiectivele sunt multe și timpul prea puțin, sortează din ele și alege ce vrei neapărat să vizitezi. Nu de alta, dar ar fi mare păcat să te trezești la finalul vacanței că ai văzut zece fântâni și cinci piețe, dar muzeul pentru care ai mers de fapt l-ai ratat. Ai prins ideea? În plus, eu m-am organizat foarte bine după ce mi-am notat în Google Maps cu inimioară obiectivele turistice. Așa am avut tot timpul o privire de ansamblu asura lor și putea facem un plan mult mai simplu. În fiecare zi înainte de a pleca de acasă am simulat traseul spre fiecare, astfel încât să îl aleg pe cel mai bun.

Ziua I

Evident, în prima zi am fost la Palatul Schönbrunn, una dintre cele mai frumoase construcții baroce din Europa. Palatul este locul în care împăratul Franz Josef și-a petrecut ultimii ani din viață. Construcția a fost finalizată în 1830. După asediul Vienei au fost reamenajate în timpul Mariei Tereza. Palatul cuprinde nu mai puțin de 1.441 de încăperi, dintre care doar 45 pot fi vizitate. Deși la exterior nu iese cu ceva în evidență, interiorul este de-a dreptul somptuos, o bijuterie arhitecturală ce te uimește până la cele mai mici detalii. Întreaga vizită de la prima și până la ultima cameră este un adevărat carusel de sentimente. N-ai cum să nu te minunezi de grandoarea construcției, de detaliile impresionante, dar și de poveștile ascunse în fiecare cameră. Dacă ajungi în Viena, trece în capul listei Palatul Schönbrunn și Grădina Zoologică. În plus, alocă cel puțin cinci ore pentru ambele obiective turistice. Când ai impresia că s-a terminat și nu mai ai ce vedea, atunci îți apar în cale detalii noi și interesante. Deși inițial nici nu voiam să aud de grădina zoologică, a fost greu să plec de acolo. Animalele în captivitate nu mă pasionează, însă amenajarea, serele și încăperile diverse m-au fascinat. Fără doar și poate mica junglă plină cu păsări și plante sălbatice m-a cucerit. Umezeala, zgomotul produs de aripile și trilurile păsărilor m-au făcut să mă simt efectiv ca-n mijlocul unei jungle. De poveste!

Ziua II

A urmat apoi centrul vechi al Vienei cu Catedrala Sfântul Ștefan, Muzeul Evreiesc, Casa Memorială a lui Mozart, Muzeul Ceasurilor și Curtea de la Viena (Hofburg). A treia zi am fost în Centrul Cultural MuseumsQuartier, care este o zonă cu mai multe muzee și centre culturale printre care, preferatul meu, Muzeul Leopold și Muzeul Mumok. Ultima zi am rezervat-o Muzeului de Artă din Viena (Kunsthistorisches Museum Wien) poate cel mai spectaculos muzeu în care am fost vreodată. Sute de camere, mii de opere celebre, printre care și o zonă dedicată Egiptului Antic. Nu trebuie să fi mare iubitor de artă ori avid după vizitat ca să te uimească comorile ascunse în acest muzeu. A urmat apoi Muzeul de Istorie Naturală din Viena (Naturhistorisches Museum Wien) din care n-am apucat să văd mare lucru. Nu puteam spune că am ajuns la Viena fără să fi vizitat Palatul Belvedere. Dar pentru că timpul nu ne-a permis să-l vizităm și pe interior, ne-am mulțumit cu arhitectura exterioară și cu priveliștea minunată oferită asupra orașului.

Ziua III

Ultima seară înaintea placării am mers, evident, la Târgul de Crăciun din fața Primăriei. Aflat Piața Rathaus, târgul este relativ mic, dar cochet. Este plin de tarabe care mai de care mai interesante, plin cu tot soiul de preparate, suveniruri și prostioare de luat ochii. Un lucru interesant mi s-a părut modul în care aleg ei să comercializeze vinul fiert și punch-ul. Mai exact, aveai de plătit 4 euro pentru o cană roșie cu motive de Crăciun, plus alți 3-4 euro pentru băutură. Dacă mai voiai bătură, mergeai cu cana la una dintre tarabele care serveau băuturi calde și îți făceai plinul, dacă nu, returnai cana și-ți primeai banii înapoi. Mi se pare o metodă mult mai prietenoasă cu mediul, dar și un profit în plus pentru comercianți. Cu siguranță o mulțime de turiști au ales să păstreze cănile pe care de altfel nu le-ar fi cumpărat.

Ziua IV

În ultima zi, în puținele ore rămase înaintea plecării am ales să vizităm Palais Daun-Kinsky, ceasul Anker și Muzeul Römermuseum. Am mai zăbovit un pic pe străzile din centru iar apoi am plecat spre casă. Ce sfaturi aș avea să-ți mai dau? Dacă alegi să mergi în Viena iarna, îmbarcă-te gros! În Viena este foarte, foarte frig, iarna, iar dacă mai ai și ghinionul să bată vântul ori să plouă cu siguranță nu vei petrece prea mult timp afară. Nu de bună voie…