Băuturile calde din sezonul rece

Omul gospodar își face limonadă pe timp de vară și iarna se pune pe fiert băuturi care să-l scoată din amorțeală. Sau, ca să nu exagerez cu generalizarea, cu siguranță eu fac așa. Iarna, prefer să stau în casă, să recuperez toate episoadele din serialele vremelnic abandonate și să mă bucur de vreme doar așa, din spatele unui geam. Pentru toate celelalte momente, cele cu expunere la termometrul zgârcit cu gradele din anotimpul friguros, am nevoie de cât mai multe băuturi calde. Evident, vedetele sezonului sunt vinul și țuica fiartă și nimeni nu contestă asta. Dar nu poți bea alcool la nesfârșit. Pentru asta, m-am gândit să îți arăt cum să îți pregătești și alte băuturi, la fel de calde, dar ceva mai sofisticate, mai aromate și mai eficiente.

Ceaiul condimentat

Ai putea să ieși puțin din banal iarna aceasta și să încerci un ceai special. Nu trebuie să dai o căruță de bani pe el și nici nu ai de mers în vreun local fițos. Îl poți face singur la tine acasă și să îl savurezi pe canapea, la un film, alături de cineva drag. Cel puțin asta aș face eu. Acest sortiment de ceai are influențe indiene și, ca să fie pregătit exact cum trebuie, ai nevoie de produse proaspete, nu de condimente la pliculeț, luate de la magazin. Ingredientele sunt puține, cât să dea gust, iar modul de preparare este pe cât se poate de simplu. Pune la fiert ¾ dintr-o cană de lapte și ¼ dintr-o cană cu apă, apoi adaugă înainte de fierbere 2-3 felii de ghimbir, o bucată de scorțișoară, o lingură de semințe de fenicul și două semințe de cardamom. După ce apa fierbe, pune 2-3 lingurițe de ceai negru și oprește focul. Ceaiul e gata.

Vin fiert

Vedeta oricărei ierni este clar vinul fiert. Aproape fiecare țară are propriul sortiment. Polonezii sunt atât de înnebuniți după vinul fiert și după băuturile calde în general, încât fierb până și berea. Pentru o experiență unică, îți recomand următoarele ingrediente: ghimbir, cuișoare, cardamom și scorțișoară. Vinul nu se fierbe, doar se încălzește puțin, iar în el se adaugă zahăr după gust, piper și toate celelalte mirodenii pomenite mai sus. Cireașa de pe tort, evident, este felia de portocală.

Punch fierbinte cu mere

Este a doua băutură din lista mea care conține alcool, 50 ml mai exact. Ai nevoie de 500 ml suc de mere, de un baton de scorțișoară, de cinci linguri de suc de portocală proaspăt stors, de o linguriță de miere și de cei 50 ml de whiskey. Pui la încălzit mierea și cele două sucuri, iar imediat după poți adăuga batonul de scorțișoară. Lasă puțin la fiert, iar imediat după ce ai oprit focul, adaugă și whisky. Dintre toate băuturile, asta îmi face cu ochiul cel mai tare.

Ciocolată caldă cu bezele

După nume îți dai seama că nu-i vorba despre orice ciocolată fierbinte, ci de una cu pedigree britanic, cu reţetă împrumutată de la legendarul Jamie Oliver. Ai nevoie de 250 ml de lapte, de o ciocolată făcută bucăți mărunte, de câteva bezele și de zahăr, dacă mai simţi nevoia. Peste bucățile de ciocolată toarnă laptele fierbinte și așteaptă să se topească tot ce este în ceașcă. La final, pune bezele. Nu o să regreți.

Cidru cald din mere

Timp de preparare, maximum 15 minute. Reţeta conţine șase căni cu cidru de mere, un sfert de cană de sirop de arțar, două bețișoare de scorțișoară, fructe uscate de ienibahar, o coajă de portocala, una de lămâie și şase căței de usturoi. Pune cidrul și siropul de arțar la foc, iar într-un săculeț pregăteşte toate celelalte ingrediente, pe care le scufunzi în cidru. Lasă compoziția la foc mic timp de 10 minute, apoi scoate săculețul, chiar înainte să dea în clocot. Toarnă băutura în ceșcuțe și pune în fiecare câte un baton de scorțișoară.  

 

În concluzie, trei dintre cele cinci băuturi pe care ți le recomand conțin alcool. Deci mizez pe tine să le consumi cu responsabilitate și să nu conduci, odată ce te-ai înfruptat din ele.