Banii tăi merită ceva mai bun

„ –  Ia să vedem ce facem noi, ca cetățeni îngrijiți, când portofelul nostru se uzează?

– Noi, dacă observăm că portofelul, pormoneul sau portvizitul nostru s-a uzat, cumpărăm unul nou.”

Parafraza celebrei replici din clasica serie „Brigada diverse în acțiune” ilustrează perfect modul în care ar trebui să tratăm singura bijuterie din piele pe care o poartă și bărbații, și femeile. Bijuterie care e în general ascunsă în buzunare, dar care iese la iveală taman în momentul crucial: când plătim sau când ne legitimăm la poliție. Felul în care arată portofelul și atitudinea față de bani spune multe despre oameni. Unii își aranjează bancnotele ordonat, în funcție de dimensiune sau de valoare, alții le înghesuie inestetic în buzunarul pantalonilor sau în cizme, iar unii rătăciți le prind cu o agrafă de bani sau cu elastic. O legendă spune că membrii familiei miliardare Rothchild împăturesc banii de două ori pe lungime, avantajul fiind acela că în acest fel posesorul este mult mai chibzuit la cheltuit.

0003ed
0005

Puțini sunt cei care acordă atenție acestui accesoriu, pe care îl aleg aproape aleator, cu gândul strict la utilitate. Nu de puține ori mi-a fost dat să văd portofele doldora de chitanțe, facturi, carduri și cărți de vizită. Rezultatul? O bulibășeală care n-are nici o gară cu estetica. Unde mai pui că majoritatea bărbaților poartă portofelul în buzunarul de la spate, iar pantalonul formează astfel o cocoașă, care arată urât și deformează îmbrăcămintea.

portofel_deformat_pantalon_inestetic_cavaleria_cum_sa_ro_2016

TIPURI DE PORTOFELE

  • Portofelul îngust dreptunghiular este un model clasic. Acesta este potrivit pentru bancnote, cărți de vizită și hârtii personale. Dimensiunile îl fac greu de acomodat buzunarului, de aceea este alegerea bărbaților care poartă și servietă sau geantă.
  • Portcardul este de asemenea dreptunghiular, de mici dimensiuni, adaptat cardurilor și cărților de credit. Dezavantajul este că în el nu pot fi ținute monede, acte de identitate sau hârtii personale.
  • Portcardul prevăzut cu loc pentru bancnote este cel pe care eu îl folosesc de foarte mult timp și pe care îl găsesc foarte practic. Avantajul față de portcardul clasic este că poți avea în el bancnote, însă loc pentru monede ori acte nu există.
  • Portofelul „3 în 1” este cel mai întâlnit. Acesta este adaptat dimensiunilor actului de identitate, există spațiu pentru carduri și chiar și un „buzunar” pentru monede.

Când vine vorba de culoare și materiale, negrul și pielea sunt alegerea cea mai bună, pentru că sunt ușor de asortat, dau o notă de discreție, iar pielea este suficient de rezistentă și oferă eleganță. Nuanțele mai deschise se asociază mai bine costumelor lejere de vară sau celor în culori deschise, iar pielea extrem de fină se potrivește mai bine unui costum de bumbac sau de in decât unei jachete aspre de tweed.

Există mai multe tipuri de portofele, însă, deoarece nouă bărbaților nu ne place să ne complicăm și să cărăm prea multe lucruri, s-au inventat portofele care țin loc de portmoneu, portvizit și portcard. Așa au apărut porfofelele cu buzunar pentru carduri, acte, dar și pentru monezi. O combinație nu prea fericită.

0007ed

0006ed

CUM SĂ ÎL ALEGI

Cel mai important factor îl reprezintă utilitatea. Dacă nu ești adeptul banilor lichizi și preferi cardurile, un portcard este alegerea ideală, iar dacă prezența fizică a banilor te face să te simți în siguranță, alege un portofel clasic, dar fără exces de buzunare și compartimente.