Nu reușești să economisești? Înseamnă că ai datorii

Liniștea financiară este asigurată, în mare parte, de existența unor economii care să te ajute să treci peste momentele dificile care apar inevitabil în viața fiecăruia dintre noi. Tocmai de aceea, în numeroase alte articole, am insistat că este foarte important să strângi o anumită sumă de bani pentru a nu fi luat prin surprindere.

Ei bine, cu câteva zile în urmă, ING a publicat rezultatele unui sondaj de opinie realizat în mai multe țări europene, printre care și România, pe tema sumelor economisite de români.

Peste jumătate dintre români au datorii

Rezultatele acesui studiu sunt elocvente pentru situația financiară a celor mai mulți dintre noi și pentru motivele care stau la baza acesteia. Astfel, am aflat că 45% dintre cei care au răspuns la sondaj nu au nici un ban pus deoparte. Procentul este unul ridicat și depășește cu mult media europeană de 29%. Practic, doar 55% dintre români reușesc să economisească în această perioadă. Și mai interesant este însă că, dintre cei care au declarat că economisesc, 46% au economisit echivalentul a trei salarii lunare. Dacă îți mai aduci aminte, eu ți-am recomandat să pui deoparte măcar șase salarii, pentru a sta liniștit în cazul unor probleme neprevăzute la job.

Ești curios să afli de ce doar circa jumătate dintre români economisesc? Pentru că cealaltă jumătate se luptă cu diverse datorii, din cele mai variate segmente. Astfel, același sondaj evidențiază că 57% dintre români au datorii în prezent. Cei mai mulți dintre ei au contractat un credit de nevoi personale (28%), însă 22% au apelat la cardurile de cumpărături, în timp ce 17% au un overdraft, iar 16% se împrumută la rude și prietenii.

De ce nu economisim?

La prima vedere, concluzia este una simplă: nu poți economisi bani atât timp cât ai datorii. Lucru perfect logic, dacă te gândești că banii care îți rămân după acoperirea tuturor cheltuielilor curente se duc pe achitarea ratelor. Lucrurile nu sunt însă chiar atât de negre cum le vezi acum.

Cardurile de cumpărături și overdraftul reprezintă, în această ordine, cele mai proaste credite pe care poți să le iei, din cauza dobânzilor foarte mari aplicate dacă nu respecți clauzele băncilor. Ar mai fi, desigur, creditele rapide, însă acestea sunt oferite de regulă de IFN-uri, care nu funcționează după regulile băncilor. Partea bună este că overdraftul și cardul de cumpărături implică, de regulă, împrumuturi relativ mici de bani care pot fi achitate rapid pentru a ieși din cercul vicios al banilor împrumutați.

Sfaturi pentru a economisi bani dacă ai datorii

Prin urmare, dacă vrei să schimbi tabăra datornicilor cu cea a persoanelor care economisesc ar fi bine să te gândești la adoptarea acestor sfaturi:

  • pune bani deoparte imediat după salariu – pentru a economisi bani, primul lucru pe care trebuie să-l faci când primești salariul este să pui deoparte o sumă oarecare de bani: 50 de lei, 100 de lei, 300 de lei. Suma în sine contează mai puțin, însă recomandarea mea este să încerci că aceasta să se învârtă măcar în jurul pragului de 5% din veniturile tale lunare.
  • achita rata bancară la timp – pasul următor este, evident, să-ți achiți rata la bancă până la data scadentă, pentru a evita eventualele penalizări. În special în cazul overdraftului și a cardului de cumpărături, ratele pot crește rapid într-un interval scurt de timp, întrucât aceste instrumente financiare au dobânzi ridicate.
  • evită să iei împrumuturi noi – Una dintre greșelile frecvente pe care le fac românii este să se împrumute în spirală. În cazul în care rămân fără bani înainte de salariu, se împrumută la bancă, la un IFN de credite rapide sau la prieteni până la următorul salariu. Efectul? În astfel de situații, luna următoare vei avea de plătit o rată mai mare și, implicit, asta înseamnă că este posibil să nu reușești să-ți achiți toate datoriile.
  • renunță la micile plăceri inutile – Este evident că, dacă rămâi fără bani și nu iei un nou împrumut, trebuie să renunți la ceva. Cel puțin temporar, alege totuși să renunți la unele plăceri ale vieții mai mici sau mai mari, măcar până la achitarea tuturor datoriilor.

Iată așadar patru metode simple care te vor ajuta să achiți integral un împrumut și, în același timp, să economisești, pentru ca la realizarea sondajului de anul viitor să stai alături de jumătatea bună.

Și nu numai pentru asta. Dacă vei avea un ban pus deoparte îl vei putea folosi oricând pentru o urgență medicală, în cazul în care îți pierzi locul de muncă, dacă trebuie să cumperi un produs electronic mai scump și, nu în ultimul rând, pentru a avea o stare de spirit mai bună. Până la urmă, asta este cel mai important, nu-i așa?