VIDEO – Aventura Transilvania Train prin tărâmul lui Dracula

Şi ne-am cocoţat pe-o garnitură şi-am pornit în aventură. Plecat-am o sută din Braşov, în sunet de fanfară, şi tot o sută ne-am întors, patru zile mai târziu, cu poveşti pentru 40 de zile. Cât a postit Hristos în deşert, doar că noi numai la cele sfinte n-am avut vreme să ne gândim. Şi asta, chiar dacă am vizitat vreo patru biserici fortificate gotice, iar în vreo câteva dintre ele chiar ne-au întâmpinat programe artistice cu muzică religioasă şi laică. Am explorat satul Viscri cel îndrăgit chiar şi de moştenitorul coroanei britanice şi am scotocit pe timp de noapte prin cele seculare uliţe pietruite ale Sighişoarei. La Sebeş, o trataţie cum n-a văzut nici groful ne-a întâmpinat la muzeul de istorie în grădină, unde maeştrii culinari ai locului ne-au gătit supă de mere şi cârnaţi fierţi în moare de varză, printre alte nenumărate specialităţi ale locului.

Ne-am administrat o supradoză de istorie la Alba Iulia şi de tradiţie la Richiş, unde l-am cunoscut pe Christian Rummel, un cetăţean german adoptat în 2010 de meleagurile noastre, german care acum vorbeşte româna mai bine decât mulţi absolvenţi de liceu. Şi care a devenit rotarul satului Richiş, unde acum se vorbesc în total 13 limbi, pentru că de tot atâta naţionalităţi sunt expaţii ce s-au mutat acolo, atraşi de mirajul Ardealului. Şi dacă ai avea vreun ceas la dispoziţie să-ţi povestesc pe îndelete cum a fost aventura la bordul garniturii Transilvania Train, probabil că tot ai vrea să ştii mai multe.

În Mediaş ne-au întâmpinat lupte medievale cu spada şi dansuri de societate pentru cavaleri şi domniţe. În Capitala Marii Uniri, am fost primiţi cu salve de tun, ca nişte oaspeţi de vază, iar apoi un pluton de voluntari a ţinut ceremonia de schimbare a gărzii. Ca-n vremea Regatului, ce mai!

Câteva dintre momentele memorabile ale acestei călătorii de patru zile sunt incluse în micuţul vlog pe care probabil că deja l-ai remarcat. Ca să le redau pe toate, probabil că nu mi-ar fi ajuns nici măcar un documentar de o oră. Ca să înţelegi pe deplin experienţa Transilvania Train, trebuie să te ridici de pe scaun şi să trăieşti aventura pe propria piele.