Consumul de carburant al mașinilor nou-omologate în Europa se măsoară în laborator. E un fapt de notorietate, dar este și motivul pentru care se dovedește greu, dacă nu imposibil, să egalezi în lumea reală valorile obținute pe bancul de teste, în condiții ideale. Mulți consideră ciudat faptul că este folosit un banc de probe în loc ca mașina să fie scoasă pe un drum adevărat. Motivul pentru care sistemul funcționează așa este că valorile obținute la astfel de teste de laborator pot fi verificate ulterior și toate rezultatele pot fi replicate, în condiții controlabile, tot de laborator. Așa sunt regulile rigorii științifice.

Ei bine, acel test despre care vorbim și care se numea NEDC este deja depășit în 2017. Mai exact, el a rămas neactualizat din 1997. Și abia douăzeci de ani mai târziu, la 1 septembrie 2017, a intrat în vigoare un nou standard de testare. Acesta se numește WLTP, iar el vine ca un upgrade la NEDC. Cea mai importantă diferență este că noul test e mai lung, atât ca durată, cât și distanță. Crește și viteza maximă de rulare a mașinii verificate, până la 131 km/h. Dar vestea cu adevărat interesantă este că, prin standardul WLTP, e foarte probabil ca mașinile omologate după septembrie 2017 să aibă același consum atât pe bancul de probe, cât și îl lumea reală, cea cu pante, rampe, gropi și aglomerație.

Întregul proces de omologare, în varianta actualizată și îmbunătățită, va fi încheiat cu RDE, adică Real Driving Emissions. Acesta din urmă este un test pe drumuri reale, în trafic deschis, care este comparat cu rezultatele de laborator. Așa, tehnicienii vor avea o idee de ansamblu asupra consumului realizat de o mașină nou-omologată în Europa.

Noi am pus la bătaie mașina redacției pentru a vedea cât de greu este să obții consumul din carte pe drumurile aglomerate din București. O ipoteză aproape fantezistă pentru aproape orice șofer cu experiență cât de cât. Dar noi am pornit cu niște ași în mânecă: eu știam din experiențele anterioare că este posibil să obții consumul din manual și în traficul de zi cu zi. E drept că succesul ține de noroc și nu poate fi garantat în orice zi a anului, dar ce distracții crezi că îmi rămân atunci când stau cu orele în trafic, la volan? Socoteala carburantului ars la fiecare kilometru parcurs măcar mă împiedică să adorm de plictiseală. Consumul pe care l-am stabilit mergând prin Capitală de la Nord la Sud îl găsești în clipul de mai jos.

Tot în materialul nostru, vei afla care sunt diferențele notabile dintre testele vechi de consum și cele noi. Vei vedea valorile în paralel până la 1 septembrie 2018, după care toate mașinile noi vor fi prezentate alături de valoarea WLTP, noul format al testelor de consum.

Abonează-te la Cavaleria.ro pe Youtube

You Might Also Like

6 Comments

 1. 1

  Audi A4 2013 multitronic 143CP 2.0. Urban 5.7, Extra-urban 4.4, Combinat 4.7. Nu am reusit sa scot niciodata mai putin de 8 l/100km in oras in conditiile in care am oprit clima si incalzirea in scaune. Extra-urban nu am reusit sa cobor sub 5.8 – 6 l. Destul de mult sa am un consum de 8.5 in oras in conditii de trafic relativ ok.

  In schimb, comparat cu E90 320d 163CP 2007, masina anterioara, consumul era de approx 6.5 – 7 in oras si 4.8 – 5 extra urban. Muult mai bun consumul scos cu BMW-ul decat cu masina noua Audi.

  Asadar, diferenta destul de mare intre consumul pe hartie si cel in lumea reala. Totusi tind sa cred ca si cutia automata face ca acel consum sa fie mai mare, cu atat mai mult o cutie multitronic CVT care face ca motorul sa stea mereu turat, neavand acele momente de turatie scazuta in momentul in care schimba viteza, ca la o cutie manual sau automata clasica.

 2. 2

  Mercedes c220, 170 CP ,cutie manuala , consum mediu pe ultimii 25000 de kilometrii 5.2 . Cred ca foarte bine…nimic de la Frankfurt ?

 3. 3

  Toyota Corolla 2016 1.6 Benzina CVT
  Consum oficial urban 7.3 l/% – in mediu e 9, dar in zilele friguroase si aglomerate poate ajunge la 11.
  Extraurban Oficial 4.6 l/% – la un mers lejer 5.5 dar mai sportiv 6.3
  Diferenta medie intre consumul oficial si cel real osicleaza intre 1 – 2 l/%

  Cutia CVT tine motorul la turatie minima posibil, adica la mers constant la 1200 rotatii si urca lin spre 5 K fara emotii.

 4. 4

  R. Kadjar 1.5dci : in carte: 4.2 oras, 3.8 afara, 3.9 mixt. Consum real dupa 17k km: 6.9 oras; sub 5 pe DN/EU ; sub 5.5 autostrada. Media mea e de 5.3 mergand mai mult in afara orasului. Conduc linistit.

 5. 5

  Golf 6 variant, 1.6 TDI> oficial 5.7 urban, 3.9 extraurban, 4.5 mixt. consum real> 7 urban (munte), 4.8 extra, 5 mixt, CONDUS LEGAL

 6. 6

  Posesor de facelift renault captur 0.9 tce consum oficial 6 urban consum real in Drobeta Turnu Severin de 8,1-8,7 litri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.