VIDEO: O mașină nouă la cinci rulate înmatriculate în România

mașină nouă

O mașină nouă înmatriculată în 2017 pentru fiecare cinci vehicule rulate aduse în acest an în România. Aceasta este situația expusă de DRPCIV pentru piața auto internă pentru primele 11 luni ale acestui an.

Statisticile arată o tendință păguboasă pentru șoferii români, care nu își pot permite autoturisme noi, dar își cumpără orice pot din alte state membre ale Uniunii Europene. Creșterea înmatriculărilor de autovehicule second hand arată că piața internă era limitată de taxa auto, însă este și un semn nefavorabil pentru viitor. La zece ani de la intrarea în Uniunea Europeană, românii cumpără în continuare mai multe mașini rulate decât vehicule noi, iar această tendință nu pare să se domolească.

Era evident că românii urmau să cumpere multe mașini rulate odată ce ar fi fost eliminată taxa auto, iar asta se vede deja din modificările pregătite în Codul Rutier 2018. Acesta va permite trecerea ITP-ului cu un număr restrâns de defecte minore, iar guvernul le-a pregătit automobiliștilor noi taxe și impozite. Mai precis, avem o propunere de creștere a impozitului auto pentru mașinile cu motorizări de sub 1.8 litri, în timp ce același proiect de lege dorește reducerea impozitelor pentru motorizările mai mari de 1.8 litri, în special pentru cele de aproape trei litri. Logica din spatele acelei propuneri este simplă. Avem mai multe mașini cu motorizări de cilindree mică decât avem cu motoare mari, iar creșterea încasărilor la buget poate fi făcută cu ușurință prin taxarea suplimentară a acelor vehicule. Între timp, proprietarii de mașini cu motoare de cilindree generoasă ar fi descurajați să apeleze la înmatricularea în Bulgaria.

Luna martie ne va aduce și un nou format al timbrului de mediu, care va fi plătit anual. Încă nu știm care va fi cuantumul acestuia, dar ideea noii taxe este descurajarea deținerii de autovehicule vechi și poluante. Practic, șoferii ar putea fi nevoiți să plătească în fiecare an o taxă suficient de consistentă încăt să depășească valoarea mașinii în câțiva ani.