O mașină nouă înmatriculată în 2017 pentru fiecare cinci vehicule rulate aduse în acest an în România. Aceasta este situația expusă de DRPCIV pentru piața auto internă pentru primele 11 luni ale acestui an.

Statisticile arată o tendință păguboasă pentru șoferii români, care nu își pot permite autoturisme noi, dar își cumpără orice pot din alte state membre ale Uniunii Europene. Creșterea înmatriculărilor de autovehicule second hand arată că piața internă era limitată de taxa auto, însă este și un semn nefavorabil pentru viitor. La zece ani de la intrarea în Uniunea Europeană, românii cumpără în continuare mai multe mașini rulate decât vehicule noi, iar această tendință nu pare să se domolească.

Era evident că românii urmau să cumpere multe mașini rulate odată ce ar fi fost eliminată taxa auto, iar asta se vede deja din modificările pregătite în Codul Rutier 2018. Acesta va permite trecerea ITP-ului cu un număr restrâns de defecte minore, iar guvernul le-a pregătit automobiliștilor noi taxe și impozite. Mai precis, avem o propunere de creștere a impozitului auto pentru mașinile cu motorizări de sub 1.8 litri, în timp ce același proiect de lege dorește reducerea impozitelor pentru motorizările mai mari de 1.8 litri, în special pentru cele de aproape trei litri. Logica din spatele acelei propuneri este simplă. Avem mai multe mașini cu motorizări de cilindree mică decât avem cu motoare mari, iar creșterea încasărilor la buget poate fi făcută cu ușurință prin taxarea suplimentară a acelor vehicule. Între timp, proprietarii de mașini cu motoare de cilindree generoasă ar fi descurajați să apeleze la înmatricularea în Bulgaria.

Luna martie ne va aduce și un nou format al timbrului de mediu, care va fi plătit anual. Încă nu știm care va fi cuantumul acestuia, dar ideea noii taxe este descurajarea deținerii de autovehicule vechi și poluante. Practic, șoferii ar putea fi nevoiți să plătească în fiecare an o taxă suficient de consistentă încăt să depășească valoarea mașinii în câțiva ani.

Abonează-te la Cavaleria.ro pe Youtube

You Might Also Like

8 Comments

 1. 1

  Salut,

  Taxa anuala e normala intr-o societate civilizata. Si sunt dispus sa o platesc, chiar daca am o masina Euro 6. Mi s-ar parea corect sa se ia un calcul si noxele oxizilor de azot, nu doar a celor de carbon (diesel-ul polueaza mai mult).
  Majoritatea masinilor in Romania sunt peste durata medie europeana de utlizare (8-9 ani) iar impozitul va afecta maxim persoanele care nu-si permit o masina mai noua.

  Toate bune,
  Roman

 2. 2

  Achitarea integrală la achiziție, o singură dată a taxei auto nu este in regula. Poti sa vinzi masina a doua zi sau poti sa ai dauna totală a doua zi. Te mai despăgubeste cineva ? E tot una sa tii masina 1 zi sau 1 an sau s-o tii 20 de ani si sa plătești aceeași taxă ?

 3. 3

  Fiecare vrea o mașina NOUA dacă se poate, dacă un om are 8000€ pentru o mașina second hand, de ce nu ii mai da ai statul 8000€ sa își ia una nou nouță? Euro 5, euro 6…statul nu te ajuta cu absolut nimic, nu încurajează cumpărarea de mașini noi, dar știe sa te beleasca de toți bănuții pe care ii faci, doi la mana, ce face statul cu banii pe care ii ia de pe impozite și taxe “de poluare”??? Absolut NIMIC!!! Sau mai bine zis, își fac lor parte.. și cam asta e situația in România..

  • 4

   Bravo!Banii de la rovinieta pe care o platim unde sunt?autostrazile??astia numai sa ne beleasca stiu frate de parca eu nu mi.as dori o masina noua!!

 4. 5

  Si nu ai luat in calcul cele inmatriculate in bulgaria si rulate in romania. Si cu siguranta din martie sau cand s-or hotara sa introduca taxa numarul va creste

 5. 6

  Salutare ! Opinia tuturor contează. Subiectul propus nu cred ca trebuie abordat simplist. Eu as corela toate noxele (nu doar CO2) si capacitatea cilindrica, cu numarul de kilometri parcurși, care sa fie înregistrați anual de RAR (poate cu ocazia ITP-ului, dar nu neaparat). În felul acesta guvernanții ar intelege ca insuficiența drumurilor, (pe langa riscurile si tragediile produse) generează inutilitatea oricărei taxe auto in Romania. Cu alte cuvinte sa plătim pentru ce folosim, cât folosim si pe unde …
  Respect echipei Cavaleria si LA MULTI ANI TUTUROR !

 6. 7

  Salut ! mar interesa parerea ta despre Ford focus dodel 2011 mai ales modelul cu motor ecoboost 1.6 .

  • 8

   Salut.
   Dacă găsești un exemplar care să îți placă și este în bugetul tău, mergi la o verificare în service și vezi dacă este în regulă. Nu este o alegere rea în segment. Dacă îți place deja modelul, mai trebuie doar să găsești unul în stare bună.
   Baftă!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.