VIDEO: Isle of Man TT, cel mai periculos sport cu motor

Isle of Man

Motorsport-ul este periculos. Asta scrie pe orice bilet la un eveniment din domeniu. Și pe orice document prin care o persoană își dă acordul să participe, într-un fel sau altul, la un asemenea manifestație. Practic, organizatorii îi roagă pe participanți și pe concurenți să fie atenți și să ia la cunoștință că pot să se rănească sau chiar să-și piardă viața prin prezența la acel eveniment.

Asemenea documente trebuie semnate și la viteză în coastă, dar și în campionatul național de raliuri. Probabil că și în WRC și în Formula 1 există documente similare. Știu deja că legitimațiile de acces la o cursă de Formula 1 poartă înscrisul ”motorsport is dangerous” cu bold și cu litere destul de mari. Ai crede că acestea sunt cele mai periculoase forme ale sportului cu motor, dar nu-i deloc așa.

Există o cursă pe o mică insulă care aparține de Regatul Unit, insula Man. Această cursă se numește ”Tourist Trophy” și a avut loc prima dată în urmă cu 111 ani. Până în 2018, au avut loc 99 de ediții, iar aproape fiecare s-a soldat cu pierderi de vieți omenești. Riscurile sunt evidente. Viteza medie este amețitoare, mai mare decât ating eu la coastă cu mașina mea de curse, în timp ce viteza maximă atinsă de unii concurenți trece de 300 km/h. Pe drumurile publice ale unei mici insule.

Orice greșeală se poate lăsa cu un accident fatal, iar cei care reușesc să scape sunt pur și simplu norocoși. Legenda spune că riderii pleacă în cursă cu un telefon mobil în buzunar, o țigară și o brichetă. În trecut, erau doar cele două, iar rolul lor era fix cel pe care îl intuiți. În caz de accident, concurentul ar fi aprins țigara din buzunar și ar fi așteptat salvarea. Pe unii, îi mai găseau în viață, iar alții nu mai apucau nici să facă acest ultim gest.

În ciuda tuturor reglementărilor din motorsport în 2018, Isle of Man TT încă are loc, iar cursa asta nebună are o poveste care merită spusă.