Încălzirea motorului în parcare părea o idee grozavă pe vremea când toţi românii aveau Dacii 1300 cu motor cu carburator, însă în 2018 acest obicei este groaznic de învechit şi nu are rost în lumea modernă. E inutil, ba chiar dăunător pentru motor şi poluează gratuit atmosfera. Există deja state care au scos în afara legii staționarea cu motorul pornit în parcare – aceleaşi state unde plasticul se reciclează. Adică un alt bun obicei la care România are imense restanţe.

Pe scurt, dacă ai o mașină sau o motocicletă cu motor pe injecție, nu ai nevoie să îți încălzești motorul înainte să pleci la drum. Nici când e iarnă cu minus 20 de grade, cu atât mai puţin în primăverile şi în toamnele răcoroase. Sigur, trebuie să înțelegi că nu poți nici să te arunci pe accelerație imediat după ce ai pornit motorul, dar cred că regula asta este mai mult decât evidentă.

Cum spuneam, încălzirea pe loc nu îi face nici un bine motorului. Producătorii de automobile recomandă să aștepți circa 30 de secunde înainte să cuplezi o treaptă de viteză și să demarezi cu blândețe. Dacă este extrem de frig, adică minus 20 de grade Celsius, poți prelungi perioada de așteptare până la un minut înainte să demarezi.

Orice secundă în plus petrecută în parcare te face să risipești carburant și să provoci avarii pe termen lung. Situația este complexă, explicaţiile sunt pe măsură de complicate, dar esenţa este că acest obicei dăunător îţi va trimite maşina în service, dacă îl practici suficient de mult. Indiferent dacă ai o maşină nou-nouţă sau una cu peste 100.000 de kilometri la bord.

În multe state din Europa, este ilegal să staționezi în parcare cu motorul pornit. Îmi aduc aminte că orașul Glasgow era plin cu indicatoare în care cetățenilor li se spunea să nu facă asta, iar anunţurile includeau și un număr de telefon la care puteai să torni un contravenient care arde gazul de pomană în parcare sau pe acostament.

Pe lângă aspectul tehnic și cel legal, nu este ecologic să stai cu motorul pornit în parcare și nici ieftin nu este. Mașina ta arde cel puțin un litru de carburant pe oră, iar consumul crește când motorul este rece. Capac la toate, combustibilul se face fum fără ca tu să avansezi un singur centimetru. În clipul de mai jos, îţi explic pe larg cum să nu cazi în greşeala părinţilor tăi.

Abonează-te la Cavaleria.ro pe Youtube

You Might Also Like

6 Comments

 1. 1

  pai ori trebuie ori nu trebuie?
  In orice caz oamenii care tin la masinile lor, daca se confrunta cu temperaturi negative si vor sa nu aiba probleme pe viitor cu masina, le recomand sa incalzeasca motorul minimum 2-3 minute.

 2. 2
 3. 3

  la diesel cea mai proasta ungere este la relanti, asa ca nu prea e recomandat sa stai cu motorul pornit pana se incalzeste motorul. Stai sa se stabilizeze turatia si ai pornit, fara a abuza insa de acceleratie.
  In schimb, la motorizarile TSI (motorizari pe benzina) de la VAG trebuie sa astepti 1 min pana se incalzeste catalizatorul, apoi pornesti (nici nu te lasa masina sa faci altfel). Eu detin o astfel de motorizare, si sunt f suparat ca pierd 1 minut inainte de fiecare plecare .

 4. 4

  Fara sa jignezc pe nimeni, insa nu stiu ce studii de mecanica ai la baza si ce stii despre motoarele diesel , insa din toata povestea spusa de tine mai sus sunt de acord doar ca “şi poluează gratuit atmosfera” … in rest tot ce am citit sunt niste ABERATII. Faceti cum este scris mai sus si veti vedea efectele piliturii in pompa de injectii, injectoare, etc si al uzurii provocate de porniri la rece..

 5. 5

  Salut
  Speta
  Pornesti motorul si ai 4 persoane in masina.
  Sant -5 grade afara.
  Tu poti pleca in 30 de secunde?

  • 6

   Salut. După cum am spus și în comentariile de pe YouTube, dar și în material, eu ți-am prezentat câteva recomandări. Pe care poți să le urmezi sau nu, după caz și necesități. Nu ți-am spus să pleci cu parbrizul înghețat sau aburit complet sau să îți ții familia sau prietenii în frig în parcare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.