Apocalipsa auto, manifestată prin interzicerea vânzării de mașini noi, a făcut primii pași. S-a tot vorbit despre o interdicție, dar acum avem și o direcție, iar ea nu este favorabilă mașinilor cu motoare clasice. Totul a pornit de la poluare, un subiect delicat de câteva decenii. Constructorii de automobile sunt vizați de autoritățile din majoritatea țărilor civilizate ale lumii.

În timp ce navele de marfă și avioanele nu sunt restricționate atât de drastic pe cât ar putea să fie, autovehiculele sunt sub lupa autorităților din momentul în care sunt propuse pentru omologare. Altfel spus, mașina ta de import a trecut prin mai multe teste de emisii și siguranță decât vaporul care a adus-o în portul din Constanța.

Abonează-te la Cavaleria.ro pe Youtube

Într-un fel, este normal, pentru că autoturismele sunt conduse de oameni obișnuiți, nu de căpitani de navă sau piloți cu ani de experiență și numeroase calificări în domeniu. Însă este cunoscut faptul că un vapor poate să polueze mai mult decât câteva mii de mașini la un loc, iar el merge tot cu motorină. Mai mult decât atât, acel carburant nu este de o calitate apropiată cu cea pe care o cumperi tu de la pompă. De aceea începem să ne întrebăm dacă vom mai avea posibilitatea să cumpărăm mașini noi, cu motoare convenționale, în viitorul apropiat. Nu-i de mirare că englezii vor să oprească vănzările de mașini noi cu motoare cu explozie din 2040, iar francezii se gândesc să facă și ei la fel.

Având în vedere ce se întâmplă în alte țări, ne-am întrebat cum va fi la noi. Când și dacă va sosi “apocalipsa auto”. Dar nu trebuie să ne facem griji despre asta acum, mai vorbim peste două decenii. Sigur, ar fi frumos să avem mai multe mașini electrice în țară, dar realitatea ne-a arătat că va fi greu să le vedem la fiecare colț de stradă sau măcar să nu ne mai uităm la ele ca la OZN-uri.

You Might Also Like

4 Comments

 1. 1

  Salut.
  Cum?! Inca 22 de ani de poluare ? Cei care ai motoare hibride, cei mai multi dintre ei, vor folosi Power sau Fara nici un pic de electric.
  Daca pina in 2040 va veni timpul cind sa purtam masti de gaze cind iesim afara ?
  Asa vrem sa traim ?

 2. 2
 3. 3

  Salut Sebastian, apreciez ceea ce faci si cred ca toata echipa Cavaleria este grozava. Ar fi interesant de punctat si faptul ca nimanui (inclusiv guvernelor) nu-i pasa cu adevarat de poluare. Poate ca ar fi interesant de analizat adevaratele parghii/interese care imping lucrurile in directia automobilului electric.

  • 4

   Salut, Adrian.
   Mulțumim pentru mesaj.
   Unele guverne dau semne că vor să reducă poluarea și să faciliteze achiziția de mașini electrice, dar nu se face peste noapte o tranziție ca asta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *