Amorul la birou şi enervanţii ăia care îl practică

Keren Rosner, psiholog, despre amorul la birou

I-ai văzut din prima clipă cum li s-au aprins călcâiele şi apoi ai trăit pe viu fiecare clipă în care ei, fără pic de jenă, practică amorul la birou, în faţa colegilor. Cel mai probabil, el e vreun senior, iar tipa o absolventă la debut de carieră, pe care acest maestru al profesiei a luat-o sub aripa lui să o înveţe şi ceva mai mult decât meserie. Sau poate că au aceeaşi vârstă, dar unul dintre ei a fost “new entry” în schema de personal şi de acolo a sărit scânteia. Până aici, nimic de reproşat. Iubirea e măreaţă, să trăiască şi să înflorească, poeţii să scrie versuri despre ea şi cântăreţii să compună şlagăre nemuritoare! Dar, te întreb eu pe tine, iubăreţule de la biroul vecin, de ce muţi dormitorul în văzul tuturor colegilor de la serviciu?

Amorul la birou ucide productivitatea

E destul că veniţi şi că plecaţi împreună în fiecare zi ca să ne prindem că s-a înfiripat ceva între voi. Pe bune, teritoriul e deja marcat. Sub orice altă manifestare, amorul la birou devine greţos. Cum e atunci când treci pe la biroul ei ca să o pupi în treacăt spre maşina de cafea. Sau când o iei la ţigară şi chicotiţi un sfert de oră bot în bot, înlănţuiţi ca Prometeu de Elbrus. Când comandaţi mâncare împreună, iar apoi vă hrăniţi unul pe celălalt, ca nişte porumbei. Ne suim pe pereţi atunci când tu îi trimiţi tipei bezele peste patru rânduri de cubicule – dacă eşti “old school” – sau când să o bombardezi cu emoticoane pe WhatsApp. Ne-am prins oricum ce faci cu telefonul atâta! Sunteţi trişti, imaturi şi semi-libidinoşi. Vă rog mult, încetaţi amorul la birou!

Luaţi-vă o cameră în timpul liber!

Dacă aş fi patron sau manager, aş deschide o filială în alt judeţ şi pe unul dintre voi l-aş detaşa acolo, până vi se liniştesc hormonii. Sunteţi, la modul cel mai pragmatic, o pierdere operaţională pentru firma pe ai cărei bani voi vă trăiţi idila, în loc să produceţi. Iubirea voastră mă costă pe mine bani, iar investitorul cu siguranţă nu şi-a dorit un club de swing atunci când a deschis prăvălia. Ca nişte preşcolari puşi pe şotii, disrupeţi atmosfera productivă în toată compania. Cu siguranţă le distrageţi atenţia celorlalţi colegi, care fie se amuză crunt pe seama voastră, fie sunt enervaţi la culme. În oricare dintre variante, numai la muncă nu le stă mintea atunci când voi schimbaţi sentimente şi salivă în văzul tuturor. O fi greu să îţi ţii iubirea ferecată opt ore pe zi, până (presupun că) veţi ajunge împreună între patru pereţi numai ai voştri?

Există, însă, şi alte categorii de amorezi care-şi transformă biroul în cuibuşor de nebunii. Mai sus, am descris-o doar pe cea mai agasantă. Care sunt celelalte şi cum e civilizat să te comporţi atunci când Cupidon îţi păleşte săgeata în inimă fix pe durata orelor de program, asta poţi afla din interviul scurt şi la obiect cu doamna Keren Rosner, psiholog terapeut.