Cum să-ţi alegi o canapea perfectă

În majoritatea locuinţelor moderne, livingul este sufletul casei, locul în care îţi găzduieşti prietenii şi unde te retragi la finalul unei zile grele ca să te refugiezi într-un film bun, iar o canapea este piesa centrală a acestei camere. Când te gândeşti la canapeaua ta de acasă, îţi vin în minte serile distractive de jocuri cu tovarășii, meciurile de fotbal palpitante şi momentele de leneveală fără de care nu ai mai fi tu. Tocmai datorită rolului important pe care îl joacă această piesă de mobilier în locuinţă, alegerea canapelei perfecte este o decizie vitală pentru starea ta de bine.

Ia în calcul dimensiunile

Gândeşte-te bine la dimensiunea livingului, dar şi la suprafaţa pe care o va ocupa viitoarea canapea. Nu pleca la shopping fără să îţi faci o schemă a camerei, cu dimensiuni cel puțin aproximative. Indiferent de cât de generos este spaţiul tău, încearcă să nu îl sufoci cu o canapea enormă, de care nu ai nevoie. Trebuie să te gândeşti şi la numărul de persoane pe care ai vrea să le găzuieşti într-o zi normală, dar ia în considerare şi distanţa până la televizor, astfel încât să nu îţi oboseşti privirea. În principiu, ar trebui să înmulţeşti diagonala ecranului cu 1,5 şi vei obţine distanţa optimă de vizionare.

Forma şi armonizarea cu restul mobilierului

Forma canapelei trebuie aleasă şi în funcţie de alte piese de mobilier pe care vrei să le mai adaugi. Vei avea şi fotolii sau scaune, sau canapeaua va fi singurul loc pentru stat? Îţi doreşti să amplasezi o măsuţă de cafea în faţa canapelei? Canapeaua va fi doar pentru discuţii sau şi pentru lenevit? După ce îţi răspunzi la toate aceste întrebări, vei putea decide ce formă ar trebui să aibă canapeaua ta. Poţi alege o canapea normală sau un colţar, care oferă mai mult spaţiu şi se dovedește un loc pentru lenevit. Ai opțiunea unei canapele cu taburete din acelaşi set sau pe cea a unei canapele extensibile, dacă prevezi că s-ar putea să ai musafiri de găzduit peste noapte. Dacă ai un living mare, poţi compune o zonă de relaxare şi din două canapele mai mici, puse faţă în faţă, ansamblu completat de fotolii.

Materiale şi întreţinerea lor

Bineînţeles că aspectul canapelei este extrem de important, însă trebuie să te gândeşti şi la partea practică. După ce cheltui o sumă sănătoasă pe o canapea de calitate, ar fi păcat ca ea să îşi piardă farmecul după puţin timp, doar pentru că nu o poţi întreţine, pentru că ai copii cu spirit artistic sau animale zeloase. Când ştii că există riscul să verşi diverse pe canapea, optează pentru o culoare închisă, care va mai ascunde din pete. Pielea este un material rezistent, dar totuși are nevoie de întreţinere şi cel mai bine ar fi să alegi tot o nuanţă închisă, pe care nu se va vedea aşa de rău uzura. Materiale chic, dar mai ieftine, ar fi şi stofa sau catifeaua. Modelele din materiale brodate şi cele din piele întoarsă arată fantastic, dar sunt pretenţioase.

Stilul canapelei şi atmosfera din locuinţă

Poţi merge la sigur dacă alegi o canapea cu design fluid şi simplu, pentru un interior minimalist şi modern, sau dacă optezi pentru o sofa elegantă, adecvată unui spaţiu cu influenţe clasice. Şi, bineînţeles, nuanţa canapelei se poate încadra perfect în schema de culori pe care ai folosit-o deja în living. Dacă îţi doreşti ca acest obiect de mobilier să devină piesa centrală a camerei sau să fie accentul principal, poţi încerca un mix and match. Dă-i viaţă spaţiului printr-o canapea cu design inspirat de stilul baroc într-un living minimalist sau alege să creezi contrast, cu o canapea dintr-un material colorat sau cu un print cât mai viu.

Atunci când ai canapeaua potrivită, atmosfera din living devine prietenoasă şi relaxantă, iar restul pieselor de mobilier par să se aşeze la locul lor în mod firesc. Canapeaua perfectă va înviora spaţiul şi trebuie să fie piesa de puzzle care încheagă întreaga compoziţie.