Cum îți alegi bagajul de mână pentru zbor

Troller, ghiozdan, geantă de mână. Sunt avantaje și dezavantaje, de fiecare parte. Teoretic, trebuie să ţii cont doar de dimensiunile stabilite companiile aeriene. În mare, suntem pe la 55x40x20 de centimetri. Avem şi un articol separat pe această temă, aici!  Din ce am observat, tendinţa este de a călători cât mai Iight – inclusiv la noi, la români –  iar asta nu doar pentru a evita suprataxa de cală, ci pentru că, pur și simplu este mult mai confortabil.

Asta înseamnă, în primul rând, un rucsac sau ghiozdan clasic. De pe la cele urbane mici, de 15-20 litri ca volum, până spre cele de 35 de litri – te încadrezi în dimensiunile maxime oricum. Avem și avantajul prețului: un ghiozdan simplu este foarte, foarte ieftin. Sigur, tu poți merge pe avion și cu unul pe care să fi dat 200 de euro, dar asta e fix problema ta, micule faraon! Apoi, să zicem că ești la limită cu hainele și ai cam burdușit bagajul. Invariabil, un rucsac e mult mai ușor de strecurat prin grilajul de măsurare – asta dacă te mai pune cineva să faci asta, în ultima vreme, nici pe low cost nu am mai întâlnit practica. Cât despre siguranță, e suficient să te uiți la modelele antifurt, apărute de câțiva ani încoace. Dă un ochi și la colegul meu Radu, care vorbește pe această temă într-un material separat. Eu îți mai spun doar că un astfel de bagaj ales greșit te poate scoate în evidență și în mod neplăcut. Nu poți să mergi la costum cu sacul de sală pe spate. Soluția o oferă companiile care fac rucsacuri pentru laptopuri. Și care au început să capete compartimente unde poți strecura haine pentru două, trei zile de voiaj, pe lânga aparatura necesară.

Trollerul. Cel care poate trolla cu ușurință celelalte opțiuni pentru că roți și mâner, pentru că manevrabilitate, pentru că tot felul de dimensiuni. Asta, la aeroport. Pe stradă, c’est fini la comédie! Ia gândește-te: dacă zbori cu escală și ai câteva ore de omorât, cam cum e să te duci cu troller-ul prin centrul unui oraș. Asta presupunând că nu vrei să dai câțiva euro să îl lași în aeroport, acolo unde se poate. Apoi, e foarte ușor să te abați de la dimensiuni. Iar pentru un centimetru taxat cu 15-20 de euro…te invit să dai un ochi pe forumurile de călătorie. Atenție, limbaj 18+!  Altfel, pe troller aș merge și pentru că se potrivește cu orice ținută.

Ultima pe listă, geanta de mână, e o combinație între cele două prezentate mai sus. Se potrivește cu orice ai avea pe tine și este ușor de transportat. Ori pe umăr ori în mână. Asta dacă pleci doar pentru câteva zile. Dacă vrei mai mult, ori regândești bagajul, ori alegi altă variantă. Teoretic, geanta e și cea mai stylish dintre toate. Mai ales dacă iei un model atent lucrat, din piele sau, din contră, un material tehnic foarte bun.

Așa că, drept concluzie, verifică mereu politica de bagaje a companiei cu care zbori. Ia în calcul escale, durata vacanței și locul în care mergi. Vezi dacă poți câștiga ceva la capitolul confort. Spre exemplu, dacă te duci la relaxare în Asia, ia haine mai puține. Nu doar că îți vei cumpăra tot felul de pantaloni și cămăși exotice, dar este foarte, foarte ieftin să le dai la curățat pe cele murdare. Rulează, nu împacheta și în rest…fă-ți de cap… cu cap!