Cum să îți alegi o geantă de călătorie

Geanta de călătorie este un accesoriu esențial în viața oricăruia dintre noi. Știm cu toții că achiziționarea unui astfel de produs nu este tocmai ușoară. Sunt mai multe criterii de care trebuie să ții seama atunci când ieși la vânătoare de genți de călătorie: mărimea, modul în care este compartimentat produsul, din ce material este realizată, chiar și culoarea e importantă. În materialul de mai jos o să încerc să îți vând, pe gratis, câteva ponturi despre cum să îți alegi gențile de călătorie în funcție de spațiul pe care îl vor ocupa într-un avion.

Nu știu dacă mai este necesar să explic care este diferența dintre bagajul de mână și cel de cală, însă, pentru cei care se confruntă acum pentru prima dată cu acești termeni, îmi permit să sublinez faptul că primul – bagajul de mână – este cel pe care îl iei cu tine în avion, iar pe cel de-al doilea îl lași la ghișeul din aeroport.

Bagajul de mână trebuie să se încadreze în mod categoric în niște dimensiuni standard, stabilite de fiecare companie aeriană în parte. În medie, o astfel de geantă trebuie să aibă în jur de 55X40X20 de centimetri, iar în aceste dimensiuni se încadrează fie un troler mai mic, fie un rucsac. Desigur, bagajul de mână este destinat produselor mai valoroase pe care le iei cu tine în călătorie: laptopul, tableta, aparatura sensibilă pe care nu o poți trimite la cală, precum aparatul de fotografiat, camera video sau oricare alt obiect mai special. Așa că, unul dintre criteriile de care trebuie să ții cont când îți alegi o astfel de geantă este modul în care ea este compartimentată. Desigur, ideal ar fi să fie realizată dintr-un material destul de rezistent, deși nu prea are ce să pățească geanta ta în compartimentul de deasupra capului. Oricum, una peste alta, atunci când te decizi să achiziționezi o geantă pe care să o poți lua cu tine în avion, indiferent dacă e din material textil sau din plastic, dacă are sau nu compartimente suficiente pentru tine, nu trebuie să scapi din vedere un lucru: dimensiunea contează.

În ceea ce privește bagajul de cală, primul lucru pe care trebuie să-l știi, asta dacă te decizi să iei cu tine jumătate din apartament, este că fiecare valiză are o limită de 32 de kilograme. Evident, asta e limita de sus. Ai și alte opțiuni precum 15, 23 sau 30 de kilograme. Pentru fiecare greutate vei scoate din buzunar o anumită sumă de bani, în funcție de tarifele pe care le practică respectiva companie aeriană. Mai toată lumea știe că soarta acestor bagaje ține foarte mult de dispoziția și starea emoțională a angajaților de pe aeroport, cei care se ocupă de ele din momentul în care le-ai predat până sunt urcate în avion. Șansele de a ridica la aterizare o geantă făcută ferfeniță sunt mari. Din acest motiv, materialul din care este realizată geanta ta de cală este fundamental pentru bunurile tale, dar și pentru starea ta de după zbor.

Gențile din material textil ar trebui să fie ultimele pe lista ta de cumpărături. Dacă vrei să-ți păstrezi nervii intacți încearcă să te ferești de un astfel de produs pentru că gențile acestea sunt primele care cedează sub greutatea celorlalte bagaje. Imediat sub valizele din material textil se află trolerele din plastic. La prima vedere, ele ar părea o idee bună însă experiența arată că, deși sunt mult mai rezistente decât primele, sunt la fel de sensibile. Acest tip de geantă se sparge ușor dacă nu este manevrată cu grijă, iar angajaților nu prea le pasă dacă aruncă, izbesc cu putere sau chiar scapă bagajele pe jos.

Cea mai bună soluție este, din punctul meu de vedere, trolerul din aluminiu. Este adevărat că e mult mai costisitor decât o valiză din material textil sau una din plastic însă liniștea pe care ți-o oferă un astfel de produs este neprețuită. Este un produs foarte rezistent așa că sfatul meu este, dacă călătorești des și ai mereu și bagaje de cală, să investești într-un troler de aluminiu. Face toți banii !

Pe lângă materialul din care este făcută valiza pe care o trimiți la cală, un alt criteriu de care trebuie să ții cont este culoarea. Este mult mai ușor să îți identifici bagajul pe banda din aeroport dacă are o culoare mai deschisă decât clasicul maro sau negru. Așa că alege un produs roz, verde deschis sau galben. Îți va scurta așteptarea.

Cam astea sunt lucrurile de care trebuie să ții cont atunci când mergi la vânătoare de genți de voiaj sau trolere. Nu uita: trebuie să se plieze nevoilor tale și să fie cât mai rezistent. Spor la cumpărături!