Câți copii pot fi adoptați în România? Cifre dezamăgitoare

Referendumul național programat în perioada 6-7 octombrie a condus la numeroase controverse, iar unul dintre subiectele abordate cu patimă este cel legat de adopția copiilor.

În mod ironic, dacă lași deoparte elementele care generează emoții și analizezi la rece cifrele puse la dispoziție de autorități vei ajunge la o concluzie tristă: în ciuda faptului că natalitatea este în scădere continuă de ani de zile, există numeroși copii abandonați în centre de plasament, iar cei mai mulți dintre aceștia nici măcar nu pot fi adoptați din punct de vedere legislativ.

Câți copii sunt abandonați de părinți?

Potrivit datelor disponibile la finalul anului trecut, în România există 56.866 de copii care beneficiază de protecție specială din partea autorităților, întrucât au fost abandonați de părinți. Printre ei se numără și 800 de copii care au fost abandonați în cursul anului 2017.

Din numărul total de copii abandonați, aproximtiv o treime (19.369 de copii) sunt îngrijiți în centre de plasament publice și private, iar circa două treimi dintre ei (37.497 de copii) se află în îngrijorarea altor persoane, astfel: 18.664 de copii se află sub îngrijirea unor asistenți maternali, alți 14.089 de copii sunt în îngrijirea unor rude de până la gradul IV, în timp ce restul de 4.744 copii sunt îngrijiți de alte familii.

Câți copii pot fi adoptați în România?

Conform legislației actuale din România, doar 3.273 dintre cei 56.866 de copii au fost declarați “adoptabili”, adică numai 5.75%. De asemenea, din acest număr oricum scăzut, 1.814 de copii au stat de “greu adoptabili”.

Care sunt motivele pentru aceste cifre dezamăgitoare? Desigur, legislația națională cu privire la momentul în care un copil abandonat poate fi adoptat. Una dintre cele mai mari probleme este generată de necesitatea ca autoritățile să contacteze toate rudele până la gradul IV inclusiv pentru a plasa copilul la rude. Simpla identificare a tuturor rudelor care corespund acestor criterii este complicată, iar în unele cazuri extreme au fost raportate chiar și 80 de rude de până la gradul IV pentru un copil cu care autoritățile trebuie să ia legătura. Iar contactul este cu atât mai dificil dacă rudele locuiesc în diverse colțuri ale țării și în sate greu accesibile.

Prin urmare, nu este surprinzător că doar 14.089 de copii dintre cei 56.866 abandonați sunt îngrijiți de o rudă mai mult sau mai puțin îndepărtată. Adică numai 25%.

Cum poți adopta un copil?

Procedura pentru adoptarea unui copil a fost simplificată printr-o lege care a intrat în vigoare în 2016. Chiar și așa, procesul este suficient de anevoios pentru ca numărul adopțiilor să rămână foarte scăzut.

Prima condiție pentru ca o persoană sau o familie să poată adopta un copil este să obțină un atestat pe baza unor criterii analizate de direcţia de asistenţă socială şi protecţia copilului. Printre criterii se numără și verificarea personalității și stării de sănătate a persoanei care vrea să adopte, verificarea surselor de venit și a cheltuielilor, analiza motivelor care stau la baza dorinței de adopție sau identificarea unor motive care ar reprezenta impedimente în cadrul procedurii.

Este de la sine înțeles că procedura în sine este complicată și necesită oferirea unor informații detaliate inclusiv despre situația materială, aspect care poate fi privit cu suspiciune inclusiv de persoane bine intenționate. În plus, acest atestat are o durată de valabilitate de numai doi ani. Cu alte cuvinte, o persoană care nu reușește să adopte un copil în intervalul de doi ani este nevoită să reia întreaga procedură.

Teoretic, doi ani ar trebui să fie suficienți pentru procesul de adopție, însă în realitate lucrurile stau complet diferit, întrucât timpii de așteptare pentru prezentarea unui copil adoptabil sunt foarte lungi. În plus, în numeroase situații, persoanele interesate de adopție nu găsesc imediat un copil pe care să-l dorească pentru adopție, din diverse motive ce țin, de exemplu, de personalitatea acestuia.

Efectul firesc este că, în multe situații, atestatul expiră înainte ca persoană sau familia să adopte un copil, iar multe persoane renunță la obținerea unui nou atestat.

Câți copii sunt adoptați în România?

Potrivit datelor oficiale furnizate de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, pe parcursul anului trecut au fost adoptați 1.280 de copii, adică numai 2.25% din numărul total de copii abandonați. Cei mai mulți aveau vârste de până la 6 ani, în timp ce numai 8 copii cu vârsta între 14-17 ani au fost adoptați.

În loc de concluzii

Simplificând datele, putem spune că anul trecut au fost abandonați 800 de copii, iar 1.280 de copii au fost adoptați. Cu alte cuvinte, numărul total al copiilor abandonați a scăzut cu numai 480, adică cu numai 0.84%. Partea cu adevărat tragică este că, dacă ritmul abandonurilor și cel al adopțiilor va rămâne constant, România va reuși abia peste 118 ani să nu mai aibă în evidență copii abandonați.

Prin urmare, statul ar trebui să adopte măsuri care să mărească numărul de adopții, atât prin simplificarea procedurilor, cât și prin diverse programe naționale care să încurajeze familiile să ia un copil în îngrijire.