Vrei să cucerești femeia? Ia și vindecă-ți acneea!

Coșmarul oricărui adolescent este acneea. Coșurile, cum li se mai spune în popor enervantelor și inesteticelor bube roșiatice care trădează furtuna hormonală ce urlă sub pielea purtătorului. Însă nu doar adolescența ca fenomen biologic este de vină pentru acnee. Pe câte cauze are afecțiunea care îți reduce la zero succesul la femei, pe atâtea mituri circulă despre ea. Tinerii s-au cam pus de acord că dieta bogată în fast-food și sucuri carbogazoase, viața sexuală nu tocmai tumultuoasă ori igiena precară ar fi principalii suspecți. Din propria-mi experiență și din sfaturile medicilor îți pot spune că aproape toate acestea sunt însă mituri. De aia este foarte important să mergi la dermatolog pentru un control și să lași de-o parte sfaturile și leacurile băbești.

Cauzele apariției

Dar să o luăm cu începutul. Există mai mulți factori reali ce cauzează apariția bubițelor albe și roșii.

  • Factorul hormonal – apariția coșurilor este favorizată de o secreție necontrolată a glandelor sebacee, surori bune cu glandele endocrine. Acneea poate debuta uneori la pubertate, dar și în cadrul unor disfunctii endocrine la vârste mai înaintate. Excesul de sebum face ca părul și fața să devină grase, uleioase, iar anumite zone de pe piept și spate să fie afectate de apariția coșurilor.
  • Factorul microbian – nu există o corelație între numărul de bacterii și severitatea acneei, deci nu este o afectiune infecțioasă. Propionibacterium acnes, Stafilococul epidermidis și uneori ciupercile de tipul Pityrosporum sunt microorganismele implicate în apariția acneei.
  • Predispoziția genetică – Dacă unul dintre părinți s-a confruntat cu această problemă, există șanse foarte mari ca și tu să moștenești acest dar greu de invidiat.
  • Folosirea unor produse necorespunzătoare de igienă și tratarea greșită a leziunilor. Coșurile stoarse și iritate, de pildă, pot duce la agravarea situației.

Tipuri de acnee

În funcție de tipul de leziuni și de gravitate, distingem mai multe tipuri de acnee:

  • Acneea comedoniana – predomină comedoanele, adică punctele albe și negre, închise și deschise. Se găsesc mai ales pe zona T (frunte și nas) și aceasta este cea mai ușoară formă de acnee.
  • Acneea papulo-pustuloasă –  acestă formă de acnee este formată din așa-nimitele papule, care nu-s nimica amuzant. Așa se cheamă leziunile roșii, ferme, proeminente pe suprafața pielii, uneori profunde și dureroase de la nivelul feței. Aceeași acnee sinistră mai prezintă și pustule, adică leziuni inflamatorii cu conținut gălbui, purulent, pe care tindem să le stoarcem. Bleah…
  • Acneea conglobata – Cea mai severă formă de acnee, cu comedoane, papule, pustule și abcese. Și zero sex la orizont. Apar la nivelul feței, în zona obrajilor și a tâmplelor, sunt extrem de durerose și lasă cicatrici adânci pe piele. Acestea nu pot fi stoarse, de aia și este indicat să nu fie iritate în nici un fel.

cum evoluează acneea

Mituri și adevăruri legate de acnee

Există o serie de mituri legate de apariția și de tratarea acneei. Dacă și tu suferi de acestă problemă, cu siguranță te-ai confruntat cu multe sfaturi adesea nesolicitate, legate de alimentație, de viața sexuală și de tratamente cu leacuri mai mult sau mai puțin dubioase.

  • Acneea este un semn al igienei precare – Fals! Dacă ai coșuri, nu înseamnă neapărat că ești certat cu apa și săpunul. Acneea apare în egală măsură şi la persoanele cu un grad ridicat de igienă personală.
  • Alimentația – Da, alimentația joacă un rol foarte important în apariția coșurilor. Ești ceea ce mănânci, iar pielea ta resimte asta. Un stil de viață nesănătos duce la agravarea acneei, însă nu este factorul principal în apariția ei. Mai simplu spus, nu îți vor apărea coșuri dacă mănânci ciocolată, dar dacă ai deja coșuri, las-o mai moale cu mersul la fast-food și cu mâncărurile grase.
  • Viața sexuală – Sfatul tipic oferit de Unchiu Nicu Priceputu’ este să faci mai mult sex dacă vrei să scapi de coșuri. În realitate, acneea nu are legătură cu frecvenţa sau calitatea actelor sexuale şi nu este o marcă a abstinenţei. Începerea vieţii sexuale nu ameliorează manifestările acneii.
  • Stresul – La fel ca și în cazul alimentației, acneea nu apare de la stres, dar poate fi agravată de acesta. Fiecare om reacționează diferit la stres. Unora le cade părul, unii au probleme cu stomacul, în timp ce unora le apar coșuri.
  • Soarele – Printre sfaturile geniale date de rude și prieteni binevoitori se numără statul la soare, ca să ți se usuce bubele. Este adevărat că soarele poate să vindece coșurile prin ameliorarea contrastului cromatic dintre „coșuri” și pielea „curată” din jurul lor, dar acest efect este temporar și nu vindecă problema. Însă, dacă ai coșuri purulente, acestea sunt favorizate de soare, deoarece acesta întreține infecțiile.
  • Pasta de dinți – Este adevărat că substanţe precum alcoolul și mentolul, care se regăsesc în pasta de dinți, pot usca un coș, dar există de asemenea riscul de a-ți irita fața. În plus, pentru că problema vine din interior, pasta de dinți vindecă problema doar la suprafață.

Cum prevenim și cum tratăm acneea

  • Nu-ți atinge fața cu mâinile murdare. Este valabil și pentru cei care nu au probleme cu tenul. Mâinile tale sunt un rai pentru bacterii și pentru alte minunății.
  • Evită alcoolul, sucurile carbogazoase, țigările și mâncarea bogată în grăsimi nesănătoase
  • Folosește produse cosmetice potrivite afecțiunilor tale. Dacă vrei să scapi ceva mai repede și mai eficient, folosește produse dermato-cosmetice recomandate de medic.
  • Păstrează-ți pielea mereu curată și nu te culca niciodată fără să te speli pe față.
  • Nu-ti stoarce cosurile, pentru a nu agrava infecția și pentru a nu râmâne cu semne pe față. Dacă totuși vrei să scapi de bube, folosește un extractor luat de la orice farmacie, spală-te bine pe mâini și dezinfectează locul. Dacă storci un coș și apoi dai cu mâna peste, nu faci decât să întinzi infecția pe toată fața.

acneea

Dacă problema ta este mai gravă, treci la nivelul următor, adică la tratamente cu antibiotice. Medicul dermatolog poate prescrie o anumita gamă tratament antibiotic, în funcție de tipul tău de acnee . De exemplu, comedoanele se tratează eficient cu creme pe bază de retinoizi. Brevoxyl sau Zineryt sunt două antibiotice extrem de eficiente în reducea inflamațiilor și, implicit, în stârpirea bacteriilor.

Pentru formele mai severe de acnee sunt necesare antibioticele din grupa ciclinelor (tetraciclina unguent, doxiciclina), cum ar fi Unidox Solutab. Cea mai gravă formă de acnee se tratează eficient cu Azitrox (Azitrox 500) sau Roaccutane. Ai grijă, totuși! Sunt două medicamente extrem de puternice, pentru care ai nevoie de rețetă, dar și de un hepatoprotector în paralel. Pentru acneea rozacee, poți folosi comprimatele de Azitromicina. O soluție ceva mai SF este cea a autovaccinului. Mai exact, la Institutul Cantacuzino se poate prepara un vaccin potrivit organismului și problemei tale.

Concluzie

Acneea este o problemă estetică, una ce-ți afectează și psihicul. Totuși, nu te ambala atunci când îți apar trei coșuri o dată la trei luni și nu începe un tratament prea dur. Încearcă la început cu tratamente simple, dermato-cosmetice, iar dacă medicul dermatolog recomandă, încercă un tratament ceva mai agresiv. Chiar și așa, informează-te bine înainte de a lua orice fel de tratament și consultă medicul dermatolog.