VIDEO – Am încercat o nouă anvelopă de vară Bridgestone

Bridgestone

Anvelopele de vară sunt cel puțin la fel de importante precum cele de iarnă, iar acestea îți oferă tot patru palme de cauciuc menite să îți țină mașina pe drum, în orice condiții. Sezonul de iarnă este întotdeauna folosit de producători pentru testele noilor propuneri în materie de anvelope de vară, așadar iată că și în acest domeniu trendurile sunt lansate încă de la începutul anului. Dar ce îi trebuie unei anvelope de vară ca să fie bună?

Dacă ne luăm strict după standardele europene în domeniu, devenite obligatorii sub forma unei etichete prezente pe toate pneurile vândute după noiembrie 2012, contează comportamentul pe asfalt ud, rezistența la rulare și zgomotul de rulare. Calificativele sunt obținute în urma unor teste standardizate iar rezultatele sunt notate prin calificative de la A la G, pe când zgomotul de rulare este notat cu trei liniuțe, similare cu cele pe care le găsești într-o pictogramă care reprezintă semnul pentru volum. O anvelopă premium trebuie să aibă rating-ul B la cele două probe, iar diferența de preț adusă de punctajul maxim nu este întotdeauna justificată de numărul de clienți dispuși să plătească pentru ea. Așadar, producătorii sunt nevoiți adesea să tragă linie și să facă compromisuri în funcție de publicul țintă al pneurilor pe care le dezvoltă.

Da, asta înseamnă că s-ar putea să nu fii în publicul țintă al unor pneuri, nu să fie ele slabe în raport cu cerințele tale. Nu te-ai gândit la asta până acum, nu-i așa? Gândește-te că s-ar putea ca tu să judeci greșit un pneu menit pentru rularea sportivă și să te plângi că este prea zgomotos, prea rigid și că ți-a crescut consumul la mașină de când îl folosești, când tu îți doreai cu totul altceva de la mașină. Invers, ai putea judeca o anvelopă economică sau una menită pentru maximum de siguranță în anumite condiții prin prisma necesităților pentru o mașină sport. Tot așa, ai fi tu în alt target și te-ai declara dezamăgit că nu atinge așteptările tale noul set de pneuri.

Bridgestone a lansat o nouă anvelopă din seria Turanza, care poartă denumirea T005. Pneul rezultat își păstrează concentrarea pe rularea în regim touring și este în continuare o anvelopă premium. Asta înseamnă că nu este cea mai accesibilă variantă atunci când îți cumperi anvelope noi, dar asta se aplică la orice producător premium.

Cei de la Bridgestone spun că pneul lor a fost optimizat pentru un comportament cât mai bun pe șosele umede, iar ei au încercat să ne arate asta într-un test pe pista lor de încercări din apropierea localității Aprilia din Italia. Practic, am condus mai multe mașini echipate cu anvelope Bridgestone Turanza T005 pe o pistă udată cu ajutorul aspersoarelor pentru a le simți comportamentul în acest regim.

Vă las impresiile mele în clipul de mai jos.