5 cărți de citit în concediu

Mai e puțin din vară. Teoretic, dacă îți iei de acum concediu până în septembrie, ai avea timp să le citești pe toate. Am ales carți lejere dar captivante, citite recent, despre care cred că ar putea să vă placă. Sigur, nu este musai să le citiți pe plajă sau în fața cortului, la munte. Sunt cărți de ficțiune cu câte ceva special.

Inexplicabil aproape, îmi imaginez comunitatea aceasta mai degrabă interesată de literatură de non-ficțiune. Cu toate acestea, dacă un singur cititor va deschide doar una dintre cărțile recomandate mai jos, misiunea mea va fi îndeplinită.

Here they go:

Neil Gaiman – Smoke and Mirrors

Ideal ar fi să o citiți în limba originală, dacă vă este comod. Neil Gaiman e priceput în joaca cu cuvintele, fără să pară pretențios, povestirile din volum sunt interesante, frumoase, unele ciudate, dar în totalitate speciale.

Neil Gaiman este unul dintre cei mai cunoscuți autori contemporani de ficțiune / fantasy, bineînțeles, alături de Stephen King, care îi este superior cu o generație.

Smoke and Mirrors este un volum de povestiri fanteziste, care îți vor face mintea să viseze și imaginația să zburde. O povestire foarte bună, după părerea mea, se numește Nicholas Was… și are exact o sută de cuvinte. Sigur, nu toate povestirile din volumul Smoke and Mirrors sunt la fel de scurte, dar toate sunt foarte bune.

După cum obvservați, încerc să nu folosesc un limbaj de lemn, specific recomandărilor de carte.

George Saunders – Pastorialia

Tot un volum de povestiri, doar că mai lungi în cazul acesta, într-un volum scris de un american, de data aceasta. George Saunders este un scriitor american contemporan foarte apreciat în ultimul deceniu, premiat și lăudat de lumea literaturii.

Pastoralia se găsește la editura Humanitas și, din nou, la fel ca în cazul lui Gaiman, te va surprinde prin originalitate și inventivitate.

Eugen Ovidiu Chirovici – Labyrinth.com

Un roman de suspans/thriller, destul de lejer ca lectură, despre un bancher care accesează un website misterios, dându-și toată viața peste cap. O poveste cu un final neașteptat și chiar neașteptat de bun.
Cu toate acestea, nu pot să nu vă avertizez în legătură cu clișeele din carte. Eu am trecut peste ele destul de ușor și am terminat romanul în câteva zile.

Autorul este cunoscut pentru alt roman, cu care a avut succes internațional, dar eu prefer mereu să descopăr un autor de literatură prin cărțile mai puțin cunoscute ale lui.

Augustin Cupșa – Așa să crească iarba pe noi

Un roman despre copilărie și inocență, asemănător ca atmosferă cu “De Veghe în Lanul de Secară”. Patru adolescenți își pierd zilele vânând păsări pe malul gârlei în Craiova, pe care le vând ulterior pe filieră interlopă în Italia.

Este o poveste contemporană, actuală, plină de amărăciune și de simplitate. Din nou, o carte captivantă care, pe mine, cel puțin, m-a ținut atent de la o copertă la alta.

George Saunders – Lincoln Între Vieți

Da, abia l-am descoperit pe George Saunders și am citit doar aceste două cărți scrise de el până acum. Mi-au plăcut amândouă, de aceea o recomand și pe aceasta. De fapt, Lincoln Între Vieți mi s-a părut mai bună decât Pastoralia, dacă aș putea să le compar.

Lincoln între Vieți este un tip de literatură original și captivant. De la Filth a lui Irvine Welsh nu am mai citit ceva atât de original, în ce privește nu doar conținutul, dar și forma.

Acțiunea din roman se desfășoară într-o singură noapte, una tristă pentru cei implicați și fascinantă pentru noi, restul.

Dacă ar fi nevoie să recomand o singură carte dintre cele cinci, aceasta ar fi.

Sper că v-am stârnit interesul pentru cel puțin una dintre cărțile pe care le-am recomandat. Dacă nu v-am nimerit gusturile, recomandați voi o carte.

Tu ce carte ai mai citit?