3 motive pentru care 2017 este un an esențial pentru Europa

În timp ce noi trebuie să #rezistăm în Piața Victoriei, în Europa se întâmplă numeroase lucruri despre care unii sau alții afirmă că pot pune în pericol inclusiv existența Uniunii Europene și a monedei unice.

Adevărul este că, deși anul 2016 a fost unul prost pentru Europa din cauza Brexitului și a alegerii lui Donald Trump în funcția de președinte al Statelor Unite, este posibil ca 2017 fie un an și mai prost. De la izbucnirea crizei economice în 2008, Uniunea Europeană s-a confruntat periodic cu o serie de provocări majore. Aparent, cele mai multe dintre ele au fost rezolvate, însă în realitate ele există în continuare și, puse cap la cap, oferă un tablou destul de sumbru pentru perspectivele de viitor ale Uniunii.

Sistemele bancare din Grecia și Italia

Grecia se confruntă din nou în această perioadă cu probleme financiare iar un acord cu creditorii externi este în dubiu, întrucât guvernul nu vrea să aplice noi măsuri de austeritate. Chiar dacă problemele nu sunt la fel de grave ca în 2011 sau 2015, presiunile asupra Greciei sunt în continuare ridicate.

În paralel, sistemul bancar italian se confruntă deja de mai mult timp cu un impas financiar. Este cunoscut în special cazul băncii Monte Dei Paschi di Siena (cea mai veche bancă din lume care funcționează și în prezent), pentru care guvernul italian a alocat un fond de 20 miliarde de euro (din care s-au “hrănit” și alte bănci mai mici). Așa cum se întâmplă însă frecvent, problemele sistemului bancar italian au fost rezolvate doar temporar și pot reizbucni oricând.

Când și cum vor fi achitate datoriile țărilor?

O altă problemă majoră este reprezentată de datoriile foarte mari acumulate de o serie de țări importante din cadrul Uniunii Europene. Cea mai împovărată rămâne Grecia, cu o datorie totală care echivalează cu 177% din Produsul Intern Brut (PIB), urmată de Italia (133%) și Portugalia (129%). Spania este de asemenea foarte aproape de pragul psihologic (99%), în timp ce țările fanion ale Uniunii, Germania și Franța, au un nivel de îndatorare de 71% și, respectiv, 96%.

Una dintre metodele prin care o datorie poate fi micșorată în mod artificial este devalorizarea monedei naționale. Doar că toate aceste state au acumulat datoriile preponderent în euro și folosesc euro ca moneda națională. Acesta este și unul dintre punctele pe care mizează naționaliștii, care încearcă să convingă alegătorii că renunțarea la euro în favoarea revenirii la monedele naționale reprezintă o metodă foarte bună pentru a reduce datoriile și, implicit, pentru a le achita mai ușor (dacă vor cu adevărat să le plătească este o cu totul altă poveste).

Alegeri în Franța, Germania, Olanda și, poate în Italia

2017 va fi un an important pentru Uniunea Europeană, întrucât în patru dintre cele șase țări fondatoare vor avea loc alegeri. Alegerile prezidențiale din Franța din aprilie (primul tur de scrutin) și mai (al doilea tur) se anunță cele mai periculoase pentru Uniunea Europeană, din cauza ascensiunii lui Marine Le Pen. Ultimele sondaje de opinie indică faptul că aceasta va fi votata în primul tur de 26% dintre alegători, urmând să ocupe prima poziție, înainte de a fi învinsă în turul doi. Totuși, o victorie suprinzătoare, a la Brexit sau Trump, nu poate fi exclusă. Le Pen a anunțat deja că programul prezidențial include renunțarea la euro și referendum pentru apartenența la Uniunea Europeană.

În Germania, lucrurile sunt ceva mai calme în perspectiva alegerilor parlamentare din luna septembrie. Uniunea Creștin Democrată (partidul Angelei Merkel) a pierdut primul loc în sandaje în favoarea Partidului Social Democrat (SPD), care îl are drept candidat pentru postul de cancelar pe Marin Schulz, fostul președinte al Parlamentului European. Ascensiunea naționaliștilor de la Alternativă pentru Germania (AfD) pare să se fi oprit undeva la 9%, cel puțin pentru moment.

Olanda va avea, de asemenea, alegeri în acest an iar Partidul Libertății al extremistului Geert Wilders va avea, potrivit sondajelor, cele mai multe locuri în Parlament, cu circa un sfert din intențiile de vot. Singura veste bună este că toate celelalte partide au anunțat deja că nu se vor alia cu Partidul Libertății. În campanie, Wilders promite, ca și Le Pen, renunțarea la euro și ieșirea țării din Uniunea Europeană.

Nu în ultimul rând, în Italia ar putea avea loc în acest an alegeri anticipate, ceea ce ar favoriza Five Star Movement, un partid extremist care pledează de asemenea pentru părăsirea zonei euro. Dacă la toate aceste probleme adăugam și durerea de cap numită Brexit, dar și politicile dubioase ale lui Trump și amenințarea tot mai mare a Rusiei, avem un tablou fidel al problemelor cu care se confrunta Europa în anul 2017. Mai lipsește doar un nou val de refugiați pentru ca peisajul să fie complet.

Prin urmare, 2017 este un an care va defini în bună măsură viitorul monedei unice europene. În cazul în care ai o bună parte dintre economii în euro, ar fi bine să-ți diversifici plaja de opțiuni, pentru orice eventualitate: schimbă o parte din bani în dolari, iar pe restul schimbă-i în lei, chiar dacă în prezent se anticipează că moneda românească se va devaloriza în raport cu moneda unică europeană.