3 moduri în care poți să economisești când inflația este mare

De la începutul acestui an, România este lună de lună țara cu cea mai mare inflație din Uniunea Europeană. În iulie, datele oficiale publicate de Eurostat arată că inflația anuală a ajuns la 4.3% în România, mult peste media de 2.2% înregistrată la nivelul Uniunii Europene.

În contextul inflației care nu dă niciun semn că se va opri din această creștere, banii pe care i-ai economisit până acum se vor devaloriza mai repede. Iar vestea și mai proastă este că nu există prea multe “inginerii financiare” care să depășească inflația și care, în același timp, să fie relativ sigure.

Prin urmare, ce soluție ai la îndemână pentru ca economiile acumulate să nu se devalorizeze din cauza inflației? Depozitul bancar este metoda preferată de economisire a românilor, însă în practica are doar rol de “pușculiță”, în contextul în care dobânzile sunt sub 2% la cele mai multe bănci importante din România. Prin urmare, în cel mai bun caz, depozitul bancar este util doar pentru a limita pierderile generate de inflație.

Limitează nivelul cheltuielilor

Știu că nu pare tocmai o metodă de “fentare” a inflației, dar unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face este să încerci să reduci cheltuielile cu unele produse. Pentru asta, analizează cu atenție pe ce se duc banii tăi și verifică dacă poți cumpăra aceleași produse la repturi mai bune din altă parte sau dacă poți înlocui un produs scump cu un altul asemănător, dar mai accesibil ca preț.

Oricum, o astfel de analiză ar trebui să reprezinte o obișnuiță și nu să fie determinată de un eveniment economic atât de important precum creșterea inflației.

Refinanțează creditele

Poate părea ciudat, dar una dintre soluțiile pe care le ai la îndemână pentru a “învinge” inflația este să refinanțezi creditele pe care le ai în prezent, dacă actualele condiții de creditare sunt mai bune decât cele din momentul în care te-ai împrumutat.

Prin urmare, îți recomand să verifici ofertele băncilor pentru refinanțare, să calculezi rata pe care ar urma să o plătești și, eventual, să cauți un credit cu dobânda fixă. În cazul în care poți obține o dobândă mai mică pentru credit, vei anula indirect o parte din pierderile generate de inflația mai mare.

Investește în fonduri mutuale

În prezent, pentru a obține un randament de circa 5% pe an, asemănător cu nivelul actualul al inflației, trebuie să apelezi la unele produse de investiții cu un grad mai mare de risc. Nu este cazul să te sperii, întrucât nu ai neapărat nevoie de cunoștințe avansate pentru a apela la astfel de instrumente.

În funcție de apetitul tău pentru risc, poți opta pentru fonduri mutuale de obligațiuni, care îți oferă randamente asemănătoare cu cele ale inflației actuale, în timp ce fondurile mutuale de acțiuni pot genera câștiguri de 10% sau chiar 20%, însă sunt mult mai riscante: la fel de bine cum poți câștiga, la fel de ușor poți pierde bani.

Tocmai de aceea, în cazul în care decizi să investești în fonduri de acțiuni, îți recomand să plasezi o sumă mai mică, pe care să îți poți permite să o pierzi în cazul în care bursa scade puternic.

Acestea sunt principalele metode prin care poți limita în prezent daunele provocate de o inflație mare. În mod obișnuit, calea sigură ar fi fost reprezentată de depozitul bancar, însă cel puțin pentru moment băncile nu se grăbesc să mărească dobânzile la aceste produse financiare.