[VIDEO] Toledo – Călătorie în Evul Mediu

Așa cum probabil știi deja, Spania are multe de oferit, mai ales în privința destinațiilor turistice. Pe lângă marile orașe și stațiuni există și o mică perlă situată în apropierea Madridului. Toledo.

Este un orășel medieval, cu un aer istoric nemaipomenit, plin de legende și clădiri vechi, din provincia Castilla-La Mancha, de care eu m-am îndrăgostit la prima vedere. A rămas un ansamblu fortificat, iar în ciuda timpurilor și modernizării din împrejurimi, casele vechi de sute de ani încă își adăpostesc locuitorii.

Toledo este fermecător, cu alei înguste, pavate cu piatră, care urcă și coboară, cetatea cu același nume fiind situată pe un deal, pe marginea fluviului Tajo. Plimbându-mă și explorând cetatea am simțit cu adevărat că m-am întors în timp, tocmai în Evul Mediu. Și uite așa mi-am permis să mă rătăcesc printre casele superbe, trăind o experiență inedită și contemplând la frumusețea pe care istoria a lăsat-o în urma sa.
Așa cum spuneam, acest oraș-cetate își are construcția pe un deal, iar accesul solicită puțină mișcare fizică. Dacă ești totuși mai comod de fel, mă bucur să îți dezvălui faptul că există scări rulante – păi da, s-au cam gândit la toate (și toți).
Explorând cetatea, am ajuns și în Plaza Zocodover, o piață frumoasă, spațioasă, în care locuitorii, majoritatea seniori, vin aici și socializează, seară de seară. Nu sunt prea familiarizați cu limba engleză, probabil și pentru că limba lor nativă are o acoperire internațională la fel de mare. Și uite așa, de nevoie dar și de plăcere, am învățat rapid un set necesar de cuvinte, expresii și întrebări, toate pe baza interacționării directe cu spaniolii.
Revenind la Plaza Zocodover am găsit și nelipsitele magazine cu suveniruri. Gentuțe, pălării, statuete și amintiri diverse, cafenele dichisite și  magazine cu haine. Din această piață poți continua turul orașului cu trenulețul turistic, în schimbul unui bilet de cinci euro. Nu ai decât să îți pui căștile primite, să intri în lumea medievală și să descoperi așa: Fortăreața Alcazar – Muzeul Armatei, un fost palat ce a aparținut romanilor, folosită mai târziu pentru apărare, în timpul Războiului Civil, distrusă și apoi reconstruită, servind astăzi ca bibliotecă și muzeu. Catedrala din Toledo – cu o arhitectură gotică impresionantă, se clasează cu ușurință printre cele mai frumoase catedrale ale lumii. Am asistat aici și la un spectacol de lumini și imagini proiectate pe ziduri, scopul fiind ilustrarea, într-un mod mai abstract, a istoriei cetății. Sinagoga Santa Maria la Blanca – a fost construită pentru evrei și este considerată a fi cea mai veche din Europa, și Podul din Alcántara ce are o poveste fascinantă, însă vă las pe voi să o descoperiți.

Acestea sunt doar câteva dintre frumusețile pe care orașul le oferă pe lângă spectacolele organizate și peisajul de poveste. Toledo este o alegere inspirată indiferent dacă dorești un city-break sau un întreg sejur. Închei povestea cu un sfat prietenesc: încalță-te comod și asigură-te că ai bateria încărcată și memorie suficientă la aparatul foto. Vei înțelege de ce când vei ajunge acolo.