Weekend Playlist

Suntem la finalul altei săptămâni de lucru și deși suntem încă la serviciu sau avem examene (unii dintre noi!), ne gândim deja la cum să petrecem cele două zile de weekend. Pentru acest sfârșit de săptămână am ales jazz-ul, un stil de muzică apărut la începutul secolului al XX-lea în sudul Statelor Unite. Acest stil muzical își are proveniența în melodiile populației de culoare, urmașă a sclavilor de origine africană. Influențele și tonalitățile de ragtime și blues din muzica jazz se recunosc foarte ușor, ia acestora li se adaugă elemente ale muzicii europene. În timp, jazz-ul a preluat și ritmuri ale muzicii latino-americane.

Numele acestui stil muzical are origine și semnificație controversată, unii considerând că acesta este derivat din cuvântul Jézabel, numele unei prostituate din New Orleans, în ortografie americană simplificată “Jazz-Bel”. În jargonul populației locale cuvintele jasm sau gism înseamnă rapiditate și energie, însă au și o semnificație erotică. Odată cu succesul formației Original Dixieland Jazz Band, din 1917 cuvântul “jazz” a intrat în vocabularul curent, deși apăruse deja cu referire la muzică în 1913 într-un ziar din San Francisco, fără să fi avut un ecou deosebit.

Stilul jazz a devenit extrem de popular și a evoluat foarte rapid, lucru ce a dus inevitabil la apariția mai multor stiluri – Stilul “New Orleans”, Stilul “Dixieland”, Stilul “Chicago”, Stilul “Swing” și a cunoscut o adevărată revoluție odată cu apariția Stilului Stilul “Bebop”. Alte denumiri ale unor formule noi in jazz sunt: “World Jazz”“Acid Swing”“No Wave”“Free Funk”“Punk Jazz” sau “Jazz Rap“.

Cele mai cunoscute nume internaționale de jazz sunt Amy Winehouse și Louis Armstrong, iar printre artiștii români ne mândrim cu Johhny Răducanu, Gabriș Dedeian, Anca Parghel și Nicolae Falcaș.