VIDEO – WLTP este coșmarul producătorilor de mașini

Și trăiești liniștit în bula ta și-apoi vine Uniunea Europeană și te trezește. Noile norme WLTP și RDE sunt bine-venite și bine-meritate. După 30 de ani cu NEDC cu consumuri și noxe din filmele SF, iată că  de-acum o să primim ceva mult mai real de ceea ce obținem în trafic.

Doar că acest WLTP dă un pic planurile peste cap. În sensul că înmatriculările de mașini noi din Europa sunt în scădere cu 23%. Mulți producători au oprit temporar producția anumitor modele ca să le poate pregăti pentru noile standarde. Și-au oprit producția din două motive, fie ca să rezolve noxele reale emise prin diverse filtre ( chiar și pe benzină avem acum Otto Particulate Filter),  fie ca să aibă timp să pregătească testarea modelelor în toate combinațiile posibile de motorizări, cutii și dotări. E un proces de durată care afectează toate mașinile noi apărute după 1 septembrie 2017. 1 septembrie din anul curent a fost deadline.

Volkswagen, Audi, Renault, Peugeot, BMW, Seat, Ford și Mercedes-Benz plus alții pe care nu i-am enumerat au cheltuit sute de milioane ca să fie cu toate puse la punct. Iar diferențele dintre WLTP și NEDC sunt uriașe în unele cazuri. Pentru modelul diesel Volvo V40 D2, noxele au crescut de la 98grame la 122 grame, în condițiile în care în anumte țări apar scutiri de taxe la ce e sub 100g.

Găsești mai multe informații în acest material: