Video – Un joc din 2010 în 2020

Halo este o franciză venerată de mulți gameri. Și nu exagerez când spun venerată. Cel puțin primele două Halo au revoluționat modul în care shooterele se jucau în atât single player cât și în multiplayer. În cazul din urmă mă refer bineînțeles la Halo 2. Eram mult prea mic atunci când a apărut ca să înțeleg grandoarea fenomenului. La cât de stigmatizate erau pe-atunci jocurile video, mai ales shooterele, să ceri un XBOX părințiilor era ceva de domeniul SF-ului. Slavă cerului că mentalitatea asta putrezită devine din ce în ce mai puțin răspândită.

https://youtu.be/fpYrHvU8LKk

Dar nu despre asta am vrut să vorbim astăzi. Ci despre apariția mult așteptată a colecției Halo de pe Xbox pe PC. Mă refer la Halo: The Master Chief Collection, compilația care cuprinde Halo: Combat Evolved Anniversary, Halo 2: Anniversary, Halo 3, Halo 3: ODST, Halo 4 și Halo: Reach. O poți găsi pe Steam la 40 de Euro, sau o poți avea gratis dacă te abonezi la serviciul Xbox Game Pass de pe Xbox sau PC. Evident că eu am ales varianta gratis, fiindcă deja eram abonat la Xbox Game Pass.

Jucând un titlu apărut în 2010, adică Halo Reach, pot spune doar că nostalgia m-a lovit tare. Jucându-l, mi-am dat seama ce simpatic era game design-ul la jocuri pe atunci. Totul părea mai simplu, nimic atât de avansat precum God of War sau Red Dead Redemption II. Asta nu o consider nici ceva de bine, nici ceva de rău, ci pur și simplu țineam să precizez că diferența între jocurile de atunci versus 2020 se simte grav. În principal grafica are mult de contribuit la asta, din cauză că nu te poți abține să compari Reach cu Battlefield V sau Modern Warfare. Știu că nu este corect, dar mintea mea nu s-a putut abține.

Ce pot spune cu certitudine este că jocul încă se menține bine și experiența, deși incomparabilă cu titlurile noi, tot este una care merită explorată. Halo face parte din istorie și dacă nu ai apucat vreodată să îl butonezi cum trebuie, acum este cea mai bună șansă a ta.