VIDEO – Trenurile fără mecanic

Avem mașini autonome dar înainte de asta, am avut trenuri autonome. Nu sunt la fel de complex dar ajută la gestionarea mai bună a transportului pe căi ferate. La fel ca-n cazul automobilelor, trenurile sunt și ele împărțite pe mai multe niveluri de autonomie. Primul e cel al tramvaielor clasice, iar level 4 e trenul fără mecanic sau observator.

Ai nevoie de semnalizare bună, adică markere pe sistemul căii ferate care să comunice nu doar cu locomotiva ci și cu centrul de comandă, ai nevoie de un modul de control în locomotivă și un centru de comandă cu oameni care să supravegheze obiectiv tot ceea ce se întâmplă într-o rețea. Într-o lume ideală, o linie de metrou ar putea fi umplută cu zeci de astfel de locomotive, programate să plece la o anumită oră din depou și-apoi în funcție de fluxul călătorilor să meargă mai tare (crească consumul de energie), sau mai încet ori să se retrage singure la depou.

Provocarea industriei vine însă o dată cu automatizarea trenurilor folosite pentru distanțe lungi. Metroul sau tramvaiul circulă într-un mediu ușor de monitorizat dar și viteza e redusă. În schimb pentru trenurile care bat distanțe mari între orașe, cum știi că nu e nimic pe calea ferată? Vreun copac căzut? Aici vine Thales cu încă o idee îndrăzneață, să trimită dronele marcă proprie, în fața trenurilor ca un fin observator de obstacole. Îți explic mai multe în acest video.