Video | Prețul Corect – Haine și jucării

În acest episod de Prețul Corect vreau să le fac pe plac fanilor noştri dintr-o altă categorie, cea a pasionaţilor de haine. Iar în partea a doua, am găsit de cuviinţă să vorbim despre jucării. Mai exact, despre machetele din plastic de tip soldățel, vacă, dragon ori dinozaur, alea pe care le luai la set odată cu o revistă

Sper că-ți dai seama că o analiză asupra unui singur brand vestimentar este aproape imposibilă. Din fericire, majoritatea firmelor mari își produc hainele cam prin aceleași locuri, deci au costuri de producție apropiate sau comparabile. Din România, de pildă, pleacă zilnic la export camioane pline cu îmbrăcăminte, în containere, haine care apoi se întorc la noi pe rafturile din mall, la preţ înzecit. Fenomenul se cheama “lohn”, altfel spus închirierea forţei de muncă şi a liniilor româneşti de producţie pentru companii străine, care vin numai cu designul, cu pânza şi cu eticheta.

În aceeași fabrică din România, de exemplu, se produc sacouri Cavalli, jachete Zara și cămăși H&M. Evident, costul final diferă de la un brand la altul, în funcție de complexitatea produsului finit și materialele folosite. Avem, deci, produse cu prețuri diferite, dar obţinute la costuri de producție asemănătoare. Așa se face că pe aceeași poartă iese o cămaşă Cavalli, care pe raft ajunge la sute de euro, împreună cu alta H&M, care te costă doar un pumn de mărunţiş.

Și gândește-te că noi stăm bine! Faptul că suntem în Uniunea Europeană și că există reglementări legate de programul de lucru, de condiții și de salarii îi fac pe mulți să evite țara noastră și să se uite mai la răsărit. Aceeași cămașă care din România iese pe poarta fabricii cu patru euro, în Bangladesh costă cel mult 1,80 euro.

Trecând la capitolul figurine de plastic, dacă-ți mai aduci aminte bine, existau mai multe tipuri. Erau alea hidoase, pe eticheta cărora scria Ferma Animalelor, dar când deschideai punga dădeai numai de dragoni și de maimuțe. Mai erau însă şi acelea foarte realiste cu care puteai creiona în imaginația ta o întreagă poveste și un univers al tău. Mie acele jucării mi-ai luminat copilăria și mi-au făcut-o mai frumoasă. Până am descoperit LEGO și mașinile teleghidate, desigur.

Dar gata cu spoilerele la propriul meu material! Te invit să vezi totul pe larg în clipul video de mai jos.