[VIDEO] Mă întorc în motorsport” – interviu și o lecție de la pilotul Claudiu David

Este o dimineață umedă și rece din 2007. Genul acela de zi în care nici cafeaua nu își face efectul. Claudiu mă așteaptă relaxat la volanul unui BMW M3, primul și ultimul model M3 cu motor V8. “George, asta e mai violentă decât mașina mea de raliu.” Pe vremea aceea, Claudiu era pe val. Se lupta în campionat cu echipe mult mai bănoase și visa frumos. Nimic nu conta însă în acea dimineață. Eram doi băieți cu o mașină nouă cum nu s-a mai făcut. Șoferul calm și blând a ieșit după vreo 20 de kilometri de pe drumul circulat și m-am trezit într-o secundă alergând ireal cu 220kmh într-un viraj rapid, pe mâzgă. Nu mi-a fost niciodată frică de mașină până atunci deși trecusem și printr-un accident urât. Mi-a fost frică de M3 dar sub mâna lui Claudiu era doar o unealtă perfectă.

Intre timp M3 a fost puțin legat în lesă cu un 6 cilindri turbo iar un pilot tânăr român care promitea sa fie campion și-a oprit aventura în raliu. Visul s-a terminat o dată cu banii care ar fi trebuit sa cârpească o mașină de raliu depășită.  După 9 ani de atunci, e o ocazie rară să îl prinzi în țară pe Claudiu David. Unul dintre cei mai buni piloți de raliu pe care ii cunosc este acum unul dintre cei mai respectați instructori din lume. Ii antrenează pe instructorii BMW M peste tot în lume de la New York la Beijing cu opriri prin lumea arabă sau Africa. De altfel așa l-am prins la București. Între două deplasări am ieșit în același loc unde m-a învățat acum 9 ani să lansez mașina fără ESP și sa o opresc rapid fără ABS.

Cea mai importantă lecție care mi-a rămas în minte poziția la volan. Indiferent în ce mașină mă urc, prima dată îmi reglez scaunul și volanul exact cum m-a învățat el. Regula e simplă. Cu umerii lipiți de scaun să ating volanul la ora 12 cu încheietura mâinii. Pedalierul să fie accesibil cu piciorul ușor flexat ca să pot lovi rapid frâna la nevoie. Regula rămâne valabilă dar s-a actualizat. Dacă ești vreun Superman îngândurat, care stă într-o rână, cu mâna stângă sus pe volan și dreapta pe schimbător, află de ce greșești. Și nu mă refer doar la faptul că arăți ca un cocalar.

BMW M5 E60 într-un test complet pe www.buhnici.ro