[Video] BMW M4 – Sânge tânăr – Bastard sau moștenitorul tronului?

Un model pentru care ar trebui să ne invidiați că l-am testat… atât de bun este. Atât de bun, încât am decis să-l privesc dintr-o altă perspectivă, cea de alternativă la un 911.

Hai să descoperim ce îl certifică pe M4 ca un rival cu acte în regulă pentru un Porsche 911 Carrera S… și ce nu.

Că este un model sport extrem de viril și competent… asta trebuie să ne credeți pe cuvânt. Dacă ar trebui să justificăm cele spuse în fraza de mai sus, păi ar trebui să vă luați liber de la muncă, sau dacă sunteți la muncă, cei de la departamentul de resurse umane deja ar primi o alarmă că PC-ul vostru are ca preocupare principală de prea multă vreme Cavaleria.ro

Așadar, probabil, ingredientul minune care îi dă atâta savoare unui 911 este trecutul, istoria, continuitatea…

Seria 4 este o declinare a departamentului de marketing pentru Seria 3 Coupe. Dacă ne uităm în istoria BMW, descoperim o berlinettă care debuta în 1962. Este vorba despre BMW 2002. Chiar dacă bavarezii au asociat modelul 2002 cu noua Serie 2, în 1975 când a venit pe lume Seria 3, a fost considerată o succesoare a ceea ce în 1962 s-a numit BMW New Class. Noua pagină din istoria BMW, după criza financiară din anii `50. Iar dacă îmi mai este permisă o paranteză… au fost multe versiuni coupe glorioase pe acest parcurs.

Pe undeva, chiar dacă fanii Porsche ne vor huidui de alăturare, Seria 4 are un arbore genealogic în spate care o ancorează și o certifică. Prima generație Porsche 911 a debutat în 1963.

Ce alt motiv ar identifica un cavaler modern drept justificare pentru o astfel de achiziție? În mod cert aspectul contează. Aici M4 este o prezență elegantă cu ceva tușe stridente. Și aș arăta cu degetul spre partea frontală unde zona farurilor și a spoilerului față emană agresivitate dar te și pierd prin aglomerația de detalii care compun această zonă. În rest, o linie fluidă, un coupe elegant, bine proporționat. Iar astăzi găsești destul de greu un coupe echilibrat din perspectiva volumelor.

Interiorul trebuie să te îmbrace și să-ți dea acel sentiment special, acea exclusivitate care să te determine să încerci să revii cât mai des posibil în el. Chiar dacă în linii mari avem același interior ca într-un Seria 4, în echiparea de top, faptul că ești la volanul unui model M veritabil este perceptibil la nivel cutanat, are acel plus care îți șterge crisparea de pe față atunci când privești în jur. Spre deosebire de interiorul unui 435i cu pachet M, poate singura diferență este dată de scaunele speciale pentru M4 și joystick-ul cutiei de viteze.

Să luăm în calcul și motorsportul, pentru că este un detaliu care certifică. Pentru cei care au impresia că BMW are ceva carențe la acest capitol, germanii au in palmares un titlu mondial la piloți în Formula 1. Nelson Piquet a obținut în 1983 titlul mondial în F1 cu cei de la Brabham care aveau propulsor BMW. În rest bavarezii stau bine la acest capitol, stau foarte bine.

Un 911 Carrera S este prima declinare a unui 911, până la un Turbo S sau GT2 mai este drum lung. Ești la baza piramidei, în timp ce un BMW M4 este aproape de vârful lanțului trofic pe scara evoluției.

BMW M4 poate fi un model care să îți țină companie mai tot timpul anului. Chiar și iarna, dacă vorbim despre una blândă. Sub capota lui M4 se ascunde multă istorie BMW, propulsorul twin turbo de trei litri cu șase cilindri în linie dezvoltă 431 CP și 550 Nm. Suficientă putere pentru a inhiba, însă germanii au pus această putere într-un șasiu extraordinar. Aderența mecanică este fabuloasă, iar dacă pneurile Michelin Pilot Super Sport ajung la temperatura optimă de lucru, M4 este o mașină hipnotizată de trasă, o va urma orbește. Cutia de viteze este magnifică și o găsesc cea mai bună din peisajul modelelor sport. Este extrem de rapidă, dar conservă ceva din șarmul unei cutii manuale. Descoperi acest lucru fie dimineața la rece când pornești mașina, fie când urci o treaptă la 7.000 rpm!!!

Chiar dacă Porsche 911 conferă atât de mult râvnita noblețe, M4 aduce un plus de viață, un plus de adrenalină, de ludic, de rebel… Este mai irascibil, mai temperamental… supravirarea, driftul, glisadele fac parte din echiparea standard. Nu trebuie să le comanzi, sunt ascunse undeva în spatele banchetei spate. Dar pentru a le descoperi trebuie să te joci cu niște butoane de pe tunelul median, altfel electronica transformă M4 într-un model extrem de docil.

Fac abstracție de o săptămână de poveste în care am rulat fie la braț cu acest M4, fie m-am închis într-un octagon și ne-am luptat pe ace de păr. Una din marile surprize a fost faptul că la drum lung poate fi o mașină de opt litri la sută!!!