VIDEO – În spatele YouTube-ului din România

Iceefest sau Upgrade 100, cum a fost numit anul acesta, este un eveniment care are loc la Grand Cinema Băneasa, iar tema centrală este tehnologia și mediul digital. Sau mai degrabă spus, viitorul tehnologiei și cum influențează viitorul. Vin speakeri din toată lumea și țin seminarii sau workshop-uri în care vorbesc despre specialitatea lor din domeniu. De data aceasta, Marian Andrei a stat de vorbă cu Mădălina Pangrate, industry manager la YouTube România. Putem spune că în mod ironic, ea nu apare pe YouTube, dar știe tot ce se întâmplă în spatele cortinei.

După cum spune și Marian în clip, Mădălina se ocupă de „prosperitatea” platformei. Ea se ocupă de un portofoliu de clienți care își pun reclamele pe YouTube și se asigură ca produsele clienților se confomează cerințelor Google și invers. Ca să vă faceți o idee despre importanța acestor clienți, Mădălina ne-a dat nume mari precum L’oreal, Nestle, Telekom, Vodafone, Orange și mulți alții. Știți voi, reclamele acelea nesuferite care apar dacă nu ești abonat la YouTube Premium.

Acum, sunt sigur că acele reclame enervează foarte multă lume, dar dacă ești creator de conținut pe YouTube, atunci le vei îmbrățișa. Fiindcă banii vin și din acele reclame.

Mădălina ne spune că în principal, această relație este compusă din trei părți: advertiserii care vin să pună reclama, cei care fac conținut și cei mai importanți sunt view-erii, adică cei care vin să consume conținutul. În funcție de această dinamică, banii curg mai mult sau mai puțin, iar fiecare iese cu ceva.

Marian pune o întrebare extrem de interesantă în care vrea să afle despre cum conving advertiserii să investească în digital mai mult decât în print, adică în publicații tipărite. Până nu demult, în mediul digital nu existau investiții decât sub formă de bannere. Ei bine,răspunsul la această întrebare îl găsiți în clipul de mai sus și vă asigur că după ce vedeți acest interviu, veți fi mult mai „savvy” în cum funcționează YouTube.