[VIDEO] Film: Fondatorul (2017)

Filmul ne prezintă începuturile celui mai mare lanț de restaurante fast-food din lume. Chiar dacă ești vegan, adeptul preparatelor slow-food, sau cioba de perișoare este sfântă pentru tine, de McDonald’s sigur ai auzit. Și ai mâncat măcar o dată noaptea târziu sau când portofelul îți era cam gol. Primul lucru pe care îl am de spus după ce am văzut filmul este acela că titlul are o latură foarte cinică.

Tema filmului este business-ul și ce se întâmplă atunci când o idee genială apărută în mintea unor oameni lipsiți de viziune și spirit de afaceri întâlnește mintea vizionară, croită să facă afaceri și bani din orice a unui om căruia tocmai asta îi lipsește – ideea pe care să o exploateze cât mai mult.

Așa cum spuneam, titlul are o latură cinică, deoarece fondatorul corporației nu este una și aceeași persoană cu fondatorul primului restaurant de unde a și plecat ideea genială din spatele corporației. Mai exact, lui Ray Kroc (Michael Keaton), un om cu un spirit de afaceri remarcabil, îi lipsea cel mai important lucru pentru a reuși – ideea genială. După ce nu a avut succes cu primele două invenții, acesta a umblat pe la diverse restaurante fast-food din țară pentru a vinde un mixer de făcut milkshake-uri performant. Nici această idee nu i-a adus potul cel mare, însă Ray avea un crez – perseverența.

Totul s-a schimbat în momentul în care primește o comandă de șase aparate de făcut milkshake. Crezând că este vorba despre o greșeală, a sunat să se lămurească, iar interlocutorul său i-a spus că ar fi mai bine să le trimită opt. Se pare că unui mic restaurant din San Bernardino, California, pe nume McDonald’s, îi mergea foarte bine. Spiritul întreprinzător și curiozitatea l-au făcut pe Ray să meargă să vadă cu ochii lui acel restaurant. De aici filmul începe să fie cu adevărat interesant, iar pentru că nu vreau să își stric surpriza, o să te las pe tine să descoperi pe mai departe.

Daca ești o fire pragmatică îndreptată spre business, ori un artist boem, filmul acesta reprezintă o lecție de viață cu o concluzie de necontestat – perseverența. Filmul are și un dram de umor dar și o intrigă amoroasă, însă business-ul și sacrificiile pe care acesta le impune, sunt tema principală a filmului. Din 27 ianuarie filmul este în cinematografele din toată țara.