VIDEO – Cum să îți faci pașaport și viza de SUA

Pare simplu, mai ales dacă ai deja pașaport și viză. Dacă nu ai, și intri pe forum-uri te vei lua cu mâinile de cap. Bine, așa se întâmplă oriunde sunt mai mult de doi oameni, mai ales pe internet. Fiecare este expert în domeniu și nu știi pe cine să crezi. La fel ca în cazul durerilor de dinți și de stomac, lucrurile sunt mai simple în realitate. Acolo te duci la doctor, aici la direcția de pașapoarte și la ambasada SUA.

Pașaportul

Pașaportul ți-l recomand să îl faci pe cel de cinci ani, cel cu cip. Acela temporar este doar dacă vrei să pleci mâine din țară, și undeva pe aproape, să zicem în Turcia. Deși știu pe cineva care s-a întors înapoi din aeroportul Istanbul cu un pașaport nou nouț. Temporar.

Așadar, pașaportul te costă 258 de lei, îi plătești direct la trezorerie, acolo unde te duci pentru fotografie. Pașaportul va fi gata cam în două săptămâni, cam așa e în București unde sunt multe cereri. în orașe mai mici, Brașov de exemplu, durează cam o săptămână, poate și mai puțin.

Pont: Ia bon de ordine pentru fotografie, plătește taxa la altă coadă, și apoi mergi și stai la rând. O să ai de așteptat. Nu fă o programare online, durează și trei săptămâni, pentru că cineva moderează offline, de la 9-5, desigur. Bine, așa este în București, poate la tine în oraș este mai simplu.

Viza de SUA

Pentru viza de SUA în teorie e mai simplu ca la pașaport. În teorie pentru că lucrurile se mișcă puțin mai repede. Acesta este site-ul oficial, de unde poți lua și un număr de telefon ca să suni să întrebi direct: https://ro.usembassy.gov/ro

Primul pas este să plătești taxa pentru viză. B1/B2 este cea care te interesează pe tine, și este aproximativ 700 de lei. Îți faci un cont pe site, aici: http://www.ustraveldocs.com/ro_ro/ro-niv-paymentinfo.asp , completezi formularul și apoi mergi la Banca Transilvania, la orice sucursală și o plătești.

Aștepți până a doua zi ca să se înregistreze plata, intri din nou în contul tău și cauți formularul DS-160, adică aici: https://ceac.state.gov/genniv/ Nu am pus link pentru că își face refresh odată  la 30 de minute și generează un alt cont de autentificare. Completează-l cu atenție, de preferat singur, ca să ții inte răspunsurile și la interviu.

Pont: Salvează informațiile de fiecare dată când schimbi pagina. Altfel, se va bloca și trebuie să o iei de la capăt. Ia-ți jumătate de oră ca să faci totul cum trebuie, și răspunde sincer. Nu cred că ai de ce să îți faci griji.

Pont: După ce ai completat formularul, intră pe site sau sună direct ca să îți faci programare pentru interviu. Este foarte important să nu uiți acest pas.

Cam atât

Și gata. La interviu fii sigur că ajungi cu 2- de minute înainte de ora programată. Nu vei fi singur, și nu intră toată lumea deodată în ambasadă. Controlul de securitate este mai serios ca la aeroport, vei merge la interviu fără telefon mobil, tabletă, laptop sau chir fără stick-uri USB. Mie mi s-a întâmpplat.

Atât. Îți doresc mult succes, și hai, fă pașii necesari, Odată ce ți-ai luat pașaportul și viza e timpul să acumulezi noi experiențe.

Ah, apropo, viza de SUA este relativă. Poate fi pe o lună, un an, sau maximum zece. E posibil ca prima viză să fie pe o perioadă scurtă, apoi a doua să ți se acorde pe o perioadă mai lungă. Depinde de la caz la caz. Zâmbește frumos și sincer.