[Video] De ce este Formula E viitorul motorsportului

Alain Prost coordonează personal echipa sa de Formula E

Ai mers sau ai merge vreodată la o etapă de Formula 1? Știi ce înseamnă și ce presupune asta? Dincolo de costurile unei călătorii până în afara unui oraș mare, dintr-o altă țară cu circuit și etapă internațională, bilet și așa mai departe, trebuie să te pregătești pentru ce urmează cu adevărat să vezi și să auzi. Desigur, mașinile sunt adevărați bolizi iar piloții, semizei pe care îi vezi de aproape doar dacă ai vreun super bilet VIP. Cursa se vede însă cel mai bine tot la televizor. Și totuși, chiar dacă reușești să ajungi lângă pistă, vei ceda rapid din cauza unui motiv simplu. Zgomotul. Motoarele de F1 pot rupe și cel mai rezistent timpan. Acasă dai mai încet televizorul dar la curse pui doape în urechi iar copiii merg cu căști de insonorizare ca pe șantier. Apropo, tu ți-ai lua copilul la o astfel de cursă?

formula-e-06

Doamna din poză ține în brațe un bebeluș de numai trei luni care asistă pentru prima dată la o cursă de mașini, chiar de lângă parapetul de protecție al celei mai periculoase curbe. Nu are nici doape și nici cască, ba mai și moțăie din când în când, visând la iepurași, probabil. Mama lui nu este în niciun caz inconștientă. Parapetul de beton este cu siguranță mai dur ca mașinile din cursă. Cheia momentului este… zgomotul. Mașinile de Formula E, pentru că suntem la o cursă electrică, sunt atât de silențioase încât pruncii, iată pot dormi în tribune. Abia auzi țiuitul de după curbă și apoi trec pe lângă tine ca și cum prietena tocmai a oprit uscătorul de păr în baie. Desigur, fanii curselor auto vor spune că este o blasfemie. Urletul motoarelor înseamnă adrenalină, entuziasm. Așa o fi. Dar după o zi pe circuit fără doape ești extenuat fizic și psihic iar în următoarele două săptămâni vei comunica prin semne. Faptul că noi punem semnul egal între zgomot și motorsport nu înseamnă că așa ar trebui să fie. Competiția este despre cum ajungem cel mai repede de la punctul A la B.

Cine a stabilit că esența motorsportului este benzina? Simplul fapt că cele mai vândute automobile sunt cele pe benzină ne face să credem că așa ar trebui să fie și în sport. Mașina electrică are însă ștate la fel de vechi și mai nou dă chiar și lecții de sprint. Cine ar fi crezut acum cinci ani că o mașină de serie ca Tesla P85D se va bate cu supercaruri? Uite așa începem să adunăm argumente care să îi convertească pe ”motorheads” la cursele electrice.

Și ar mai fi ceva important. Etapa de Formula E la care am asistat eu zilele trecute s-a petrecut la Londra. Nu în afara orașului, pe vreun circuit faimos ci chiar în metropolă, în Battersea, un parc din zona cu restricții pentru orice fel de poluare. Să nu credeți că londonezii ar fi încălcat regula de dragul curselor. Formula E pur și simplu nu poluează. Chiar și energia consumată de mașini provine din surse regenerabile iar odihna localnicilor nu a fost perturbată. Ce reclamă mai bună pentru automobilul electric?

formula-e-01
Alături de Nelson Piquet Jr., pilot în Formula E.

Dacă te-am făcut curios să afli mai multe despre mașinile de curse și ce înseamnă Formula E, te încurajez să urmărești clipul de mai jos. Am ieșit la o tură pe linia boxelor cu o cameră de filmat ca să vă arăt cât de interesante pot deveni lucrurile când ne propunem să transformăm motorsportul cu ajutorul tehnologiei.

Față de ce se întâmplă în alte competiții auto, la Formula E se pune mult accent pe anduranță, autonomie, economie. Anvelopele spre exemplu nu se pot schimba în timpul cursei ca într-o etapă de F1. Nici măcar dacă plouă. Setul trebuie să reziste și în calificări și în cursă iar o anvelopă va fi folosită și în cursa următoare. Cei de la Michelin sunt responsabili pentru această performanță. Au făcut o anvelopă bună de curse care ține pe o stradă publică plină de denivelări chiar dacă plouă, e frig sau caniculă.

Sper că ți-am provocat imaginația. Sper că începi să îți pui întrebări interesante despre viitorul automobilismului așa că vreau să îți ”aud vocea” sub forma unui comentariu.

formula-e-18

formula-e-17

formula-e-16

formula-e-15

formula-e-14

formula-e-13

formula-e-11

formula-e-09

formula-e-10

formula-e-08

formula-e-07

formula-e-05

formula-e-04

formula-e-03

formula-e-02