VIDEO – Dronă pentru transportul oamenilor

Este aceeași idee care motizeavă și proiectul lui Elon Musk, The Boring Company. Trebuie să vedem transportul oamenilor și pe verticală, în 3D, adică să nu mai folosim doar asfaltul ci ce e sub el și deasupra. Și aici ar putea veni în ajutor dronele, în mărimea XXL.

Sunt asemănătoare cu dronele pe care noi le folosim zi de zi pentru filmările cu mașini, doar că în loc să care o cameră cu gimbal, ia la bord un om sau mai mulți. Nu este însă un mijloc de transport pentru oricine, pentru boși, ci va fi folosit mai întâi, la scară largă, pentru ride-sharing. Îți comanzi unul prin aplicația de pe telefon, vine la stație, te sui în el și te lasă la cea mai apropiată stație. Ok, dar elicopterele nu fac deja asta? E o întrebare foarte bună, doar că un elicopter are nevoie de mai multă logistică, de mecanici, alimentare specială, revizii mai dese. Pe când o dronă are motoare electrice, are nevoie doar de o priză și de un heliport pe vreo clădire, nicidecum infrastructura unui aeroport. Pare să fie și mai sigur pentru că din start taie factorul uman. Din experiența testărilor cu mașini autonome, din ultimii 5-6 ani, știm deja că sunt sigure.

Vor fi și mai silențioase, că deh, electrice iar palele pot fi desenate în așa fel încât să miște mai elegant aerul. Apoi, mai e și varianta de uz personal, Hoversurf, fabricat in Rusia cu dragoste. Zboară la cinci metri înălțime cu o viteză maximă de până la o sută de kilometri pe oră.