VIDEO – Cum va arăta viitorul, cu Tom Raftery
De multe ori am fost pus în situația în care să primesc o întrebare despre tehnologie la care să nu știu să răspund. În special despre produse. Sunt atât de multe dispozitive și tehnologii noi încât ne este imposibil să le ținem minte pe toate, să știm cum funcționează toate la perfecție, și mai important, să le folosim la capacitate maximă. Tehnologia evoluează și în același timp își pierde o mare parte din valoarea ei atât de repede încât ne este imposibil să nu rămânem în urmă cu ceva. Suntem niște dinozauri în comparație cu generațiile mai mici ca noi, care asimilează mai repede informația și găsesc o utilitate specifică într-un dispozitiv. Noi le analizăm mai mult și încercăm de multe ori să le comparăm între ele.
George spune de multă vreme, și sunt perfect de acord cu el, că tehnologia trebuie să fie invizibilă. Nu trebuie să o vezi pe pereți sub formă de ecrane și butoane ci trebuie să răspundă nevoilor și cerințelor tale fără să îi ceri asta. Trebuie să știe atunci când te vede sau te simte, și să se adapteze. Este și principiul pe care l-a urmat cu sfințenie atunci când a construit #casabuhnici și știm cu toții că acest concept de casă mai are mult timp până când va ajunge la perfecțiune. Acum este ideală pentru o familie.
Tom Raftery este un vizionar. Putem să îi spunem așa pentru că multă lume o face și îi cere sfaturi, chiar plătite, legate de viitorul tehnologiei. Mi-a plăcut mult faptul că a înțeles din prima că o șosea cu panouri solare va fi inutilă. Dacă se află în oraș, acolo unde este nevoie de energie electrică, va fi în mare parte acoperită de mașini și puțin expusă la soare. Va fi liberă doar noaptea când nu mai este soare. Dacă este în afara orașului, din nou este inutilă pentru că trebuie să transporți cumva energia aceea acolo unde este nevoie de ea.
La fel și conceptele care își doresc implementarea încărcării prin inducție în șosea. În primul rând eu nu aș sta într-o mașină, deasupra unui electromagnet atât de puternic. În mișcare devine ineficient, și este deja inutil având în vedere autonomia medie de 400 Km a unei mașini electrice.
Viitorul transportului este desigur pe verticală, sub forma unor drone mult mai ușor de controlat, gestionat și optimizat din punct de vedere traseu și consum de energie. Desigur, vor fi electrice dar și autonome. Momentan 50% din costurile operării unui taxi sunt reprezentate de existența șoferului. Restul se duc pe uzura mașinii, combustibil, și este afectat negativ de mulți timpi morți în care stai la semafor sau în coloană, așteptând.
Viziunea lui Tom Raferty nu se oprește aici, și vă invit să urmăriți interviul de mai jos pentru și mai multe idei despre un viitor sustenabil.