[Video] “Concetățenii” de Corneliu Baba. Traducătorul de tablouri – E01

Am fost rugat să scriu de ce m-am “băgat” într-un proiect alături de Cavaleria.ro. Da… Pai să încep: îmi dau seama, când am curajul de a fi cistit cu mine, că sunt (eram) îngrozitor de singur, izolat, corect este să spun autoizolat. În urma acestei lucide constatări am început să caut oameni cu care să împart ceva, ceva la care eu țin foarte mult – Arta.

Toți căutăm să ne refugiem în diverse activități, iar prin aceste activități ne izolăm de ceilați sau ne îngustăm și mai mult cercul pe prieteni. E o mare capcană. Aceste activitați foarte dragi nouă, zilnice, ne răpesc cel mai de preț dar al nostru: comunicarea și comuniunea.

George Buhnici mi-a pus întrebări, m-a iscodit, a fost curios și până la urma a aflat. Ce a aflat? A aflat că de la o izolare şi o singurătate sporite, în cazul meu, o dependenţă totală faţă de obiectele (gadget-uri), în cazul lui, putem împreună să încercăm să vedem lucrurile diferit. Eu încerc să mă înțeleg pe mine și să îmi înțeleg semenii prin artă. El are altă metodă.

Vă învităm și pe voi la acest mic efort. Să vedem. Poate reușim împreună! dar trebuie să alegeți: Art vs Machine.

Începem azi cu un tablou pe care George îl consideră bântuitor. “Concetățenii” de Corneliu Baba. El crede că e un tablou care ne definește azi mai mult poate ca niciodată. Corneliu Baba, prin tabloul său, încearcă să ne arate, în ultima parte a comunismului românesc, cum frica îi transformase pe cei din jurul său. Frica, în toate formele ei, este destul de prezentă și astăzi. Nu trebuie decât să derulăm în minte chipurile celor de pe stradă, pentru a înțelege “Concetățenii”.

Clipul de mai sus conține imagini preluate din filmul “Pictura prin sunet” creat pentru a celebra Colecția Chiricuță. Clipele petrecute pentru a descifra un obiect de artă sunt magice, poate e un cuvânt uzat și folosit pre mult, dar așa este în cazul meu. Artă=mister.

Pentru mine, cel mai recent proiect, Colecția Ion Chiricuță, este pur și simplu mister, putere sau sevă dătătoare de viață.

Puterea acestei colecţiei nu constă în expunerea știinţifică a obiectelor adunate, ci mai degrabă în utilitatea și transpunerea ei în viaţa de zi cu zi a colecţionarului. Tocmai această paralelă, dubla folosire a artei și ajutorul dat în munca de fiecare zi – liniștea tușelor și culorilor la care chirurgul Chiricuţă se gândea când opera – fac inevitabilă transformarea valorii colecţiei în valoare umană.

Această dublare este la capătul intenţiei de artă, deoarece, prin folosirea operei, arta a fost cufundată irevocabil în om.

Urmărește-mă pe Cavaleria.ro dacă vrei să afli mai mult despre artă. Vom descifra împreună și alte tablouri valoroase în episoadele următoare.