VIDEO – Ce este ARM și de ce ne interesează

Dacă te uiți la specificațiile unui telefon mobil, al unui player multimedia, sau un televizor, o tabletă ori chiar un pager sau alte dispozitive mai vechi, cu sau fără ecran, o să găsești undeva scris pe ele, sau în specificații că folosesc tehnologia Arm. Samsung, Apple, Qualcomm și toți producătorii de cipuri sau dispozitive folosesc într-un fel tehnologiile licențiate de Arm.

Salutare și bine te-am regăsit la un nou clip despre tehnologie, de data aceasta la un nivel mai avansat așa cum ați cerut în comentariile de la clipurile anterioare.

Așadar, cine este Arm și ce produce el?

Pe scurt, este o companie Britanică ce produce design-ul și software-ul pentru multe din cipurile de mobil sau de mici dimensiuni de pe această planetă. Nu au nici o fabrică, depozit sau lanț de distribuție, ci doar o mulțime de computere, oameni foarte deștepți și probabil cel mai bună mâncare la cantină (bufet pentru că suntem în 2021) pentru angajații companiei.

Arm face asta din 1990, de mai bine de 30 de ani și stă la baza unor patente pe care le folosește în ziua de astăzi toată lumea. Sunt o echipă de programatori în continuă creștere pe măsură ce își fac intrarea în multe din tehnologiile noi de pe planetă, și găsesc soluții și rezolvări pe care le au producătorii de cipuri.

Puțină istorie despre Arm

A-ul din Arm vine de la Acorn, o denumire generică inventată în 1981 pentru un microprocesor care a stat la baza primelor computere construite în Marea Britanie. Se numeau Acorn pentru a fi mai sus de Apple pe lista producătorilor de PC-uri, o chestie de imagine care i-a ajuta la acel moment să popularizeze PC-ul BBC Micro. Da, și BBC a băgat niște bani în dezvoltarea de PC-uri la acea vreme când și eu eram doar un proiect în minte părinților mei.

Ce face unică arhitectura Arm?

R-ul din denumire vine de la Reduced Instruction Set Computer, RISC. Scopul lui este să eficientizeze și să simplifice task-urile, să trimită mai multe informații către toate componentele și nuclee unui procesor cu un consum cât mai redus de date.

Intel a reușit în unele procesoare să compenseze la nivel de performanță acest aspect, iar instrucțiunile CISC pentru platformele x86 sunt poate mai bine gândite, însă la finalul discuției cineva tot timpul va întreba de ce consumă atât de mult curent și degajă atât de multă căldură. Acel cineva este de obicei o companie care produce telefoane, tablete și orice fel de alt dispozitiv care are nevoie de un procesor, dar să meargă cât mai mult pe baterie și să fie complet silențios.

Având sute de companii care produc cipurile gândite de ei, în peste 10 ani de când există industria mobilă au câștigat experiență enormă în acest domeniu. E ca și cum ai avea acces nelimitat în orice fabrică de pe planetă din ultimii zece ani, și poți observa unde și cum greșesc toți producătorii din lume. Practic tu înveți din greșelile lor fără să pierzi vreun leu.

Unde este arhitectura ARM?

Procesorul grafic Mali XXX indiferent de versiune e construit de Arm, multe din serverele noi apărute pe piață cu un consum redus de energie și aplicabilitate dedicată pentru un proiect sunt construite de Arm în parteneriat cu Nvidia, soluțiile și cipurile de 5G folosesc licențe Arm, indiferent de cine le produce, la fel cum s-a întâmplat și la revoluția 4G. Numeroase becuri inteligente și soluțiile de SmartHome de la toți producătorii din lume folosesc tehnologie Arm, computerele din mașinile din ultimii zece ani, din Tesla, partea de recunoaștere facială din orice dispozitiv sau cameră ține tot de patentele Arm.

În cazul computerelor de orice fel, logo-ul Intel Inside înseamnă că acel sistem conține un procesor fizic vândut de Intel și în jurul lui a fost construită o placă de bază de către producător.

În cazul unui computer cu Arm, modul de construire și nucleele sunt ale lui Arm, dar modul de funcționare și scopul final al acestuia poate diferi în funcție de cerințele producătorului.

Din acest motiv Arm este licențiat la nivel tehnologic și intel este vândut ca procesor dedicat.

Procesoarele din telefoanele Apple și chiar și noul M1 sunt construite tot în parteneriat cu Arm, în acest caz însă Arm nu a creat design-ul pentru procesor ci doar instrucțiunile cu care funcționează, așadar nu vinde patentul pentru Mali, acel cip grafic, ci pentru modul de gândire al procesorului.

Viitorul lui Arm și a tehnologiei pe care o deține

Acum, pentru că Asia are o tendință majoră de cucerire a noii piețe, din 2016 arm este deținut de un conglomerat numit SoftBank Group și ar putea fi vândut în curând către Nvidia pentru 40 de miliarde de dolari. Deal-ul este pe masă de la jumătatea anului trecut dar are însă nevoie de aprobări din SUA, UK, China și chiar Uniunea Europeană. Toată planeta trebuie să fie de acord cu această achiziție prin care Nvidia ar putea deveni una dintre cele mai puternice companii din lume pe acest domeniu. Atât producător de cipuri cât și deținător de patente.

De ce vrea Nvidia atât de mult să dețină Arm?

Pentru că are puterea financiară să o cumpere, și mai ales pentru intrarea în segmentul de mobile. A fost un vis frumos în trecut cu cipurile de la Tegra ce motorizau ceva telefoane, consola Shield, însă nu au rezistat concurenței pieței. Focus-ul lor este însă acum pe zona de auto și iOT (Internet of things) apoi serverele dedicate pe care le poate construi ARM, unde Nvidia vine cu puterea de procesare brută, plăcile și cipurile grafice și Arm cu procesorul cu consum redus ce le controlează pe acestea. Ține minte că o placă grafică este ca o armată de soldați specializați, milioane într-un singur cip, dar fără un general cum este CPU-ul care să strige ”la luptă băieți” nu poate face nimic.

Al treilea segment, și desigur cel mai bănos este cel al telefoanelor mobile, al laptop-urile ultraportabile și al tuturor consolelor viitorului.

Zona de cercetare a lui Nvidia este mai mare decât cea de la Arm, oamenii de acolo au cele mai trăznite idei și o voință excepțională de a le pune în aplicare însă sunt limitați din anumite puncte de vedere, iar achiziția Arm ar rezolva o mare parte din aceste piedici.

Singura problemă aici este că Arm va trebui să își continue relațiile de licențiere cu producători concurenți Nvidia, modelul de business trebuie păstrat. De aici și întârzierile și necesitatea aprobării atâtor continente.

Acum, de ce ne interesează pe noi acest lucru? În viitor pe PC-ul tău de gaming s-ar putea să scrie doar NVidia, pentru că vor avea capabilitatea să construiască atât un procesor și un GPU. La fel și pe consola ta de gaming, și pe telefonul tău de gaming. Ba chiar și pe serverul de unde downloadezi și joci acel joc în rețea, în timp ce stai pe bancheta din spate a unei mașini care se conduce singură, fiind motorizată tot de un procesor ARM+NVIDIA.

Ajungi acasă să te bucuri de sistemul tău inteligent de smarthome, tot bazat pe Arm, și te relaxezi urmărind știrile de pe tableta propulsată de un procesor de la arm, și grafică de la Nvidia. E târziu dar știi că mai ai niște rapoarte de trimis, așa că de pe tabletă trimiți un semnal către mașina de cafea inteligentă și conectată, motorizată tot de un procesor arm, deținut acum de Nvidia. Mai continui? Umbrella Corporation îți aduce aminte de ceva?

Am glumit, deși dacă stai să te gândești nu este un scenariu total imposibil. Puțin probabil, dar nu lipsit de un sâmbure de adevăr. Jucătorii mari, cei care câștigă la final sunt cei care au cea mai multă răbdare, iar Nvidia stă în afara jocului de mobile de foarte multă vreme.