VIDEO – CE AȘTEPTĂRI AVEM DE LA 2020

De fiecare dată când plecăm la CES 2020 încercăm să nu ne facem așteptări. E mai frumos așa pentru că ne lăsăm surprinși de ce găsim acolo. Nu știi ce e CES? Consumer Electronics Show, cel mai mare târg de tehnologie din SUA, de la începutul lunii ianuarie, în fiecare an. Acolo vedem toate gadget-urile , mașinile și tehnologiile noi, pe care le vei putea cumpăra sau nu, anul viitor. Televizoare transparente, telefoane cu 5G, roboți care ”vor distruge lumea” după ce se plictisesc să facă curat după noi sau să aibe grijă de cei vârstnici, mașini electrice spectaculoase de la producători de care nu ai auzit niciodată și multe, multe, multe ”nimicuri” pe numele lor real ”Accesorii fără de care nu vei mai putea trăi de acum încolo” cum au fost de exemplu căștile wireless. Doar acum număr pe birou patru perechi la 7 oameni. A opta e la mine în buzunar.

Așadar, ce vedem în 2020?

5G-ul o să fie cap de listă la toate standurile. Mai ales la chinezi și la producătorii mari. Toți vor avea un dispozitiv care consumă trafic prin 5G, livrează și distribuie sau controlează traficul prin 5G. Vom sta cu ochii pe telefoane cu 5G, desigur, laptop-uri cu 5G, tablete cu 5G, frigidere cu 5G, aragaze cu 5G și deigur mașini. Vom căuta toate demonstrațiile de viteză teoretice ale tehnologiei 5G. Doar așa ne putem face o impresie despre cât de mult ne va ajuta 5G, cât de greu și cât de mult va dura până când va fi implementat și sub ce formă.

Televizoare 8K de dimensiuni gigantice, poate și rulabile sau transparente. Cu siguranță mai subțiri decât un telefon și cu niște culori care te fac să te oprești minute întregi în fața lor. Aceasta este reacția multora dintre vizitatori, în fiecare an, în fața modelelor de top. Chiar și pe mine m-au ținut în priză televizoarele rulabile de anul trecut și nu am decât admirație pentru cine s-a gândit că avem nevoie de un miliard de culori ca să ne bucurăm de cele mai noi filme de pe Netflix.

Nu mă aștept la conținut 4K de la o televiziunie clasică. Nici atunci când vor fi difuzate prin internet. Netflix, Apple TV Plus și YouTube sunt cei care vor face diferența la rezoluție.

Îți spun de pe acum, nu te aștepta la noutăți majore din domeniul telefoanelor. Nu la CES 2020 ci la MWC 2020 va fi revoluția. Poate totuși prindem vre-un CEO cum ascunde repede de ochii publicului vre-un Galaxy S11 :)

Mai avem pe listă și soluțiile de transport. Pe roți, pe șenile, cu elici sau poate vre-un vehicul în genul DeLorean-ului din Înapoi în Viitor! Aș vrea eu, mai e până atunci. Poți să fii sigur că BMW, Ford, Mercedes-Benz, General Motors și toți producătorii auto vor fi acolo cu ceva interesant.

Ce producători vedem la CES 2020?

Apple va fi acolo, pentru prima dată în 28 de ani. Nu au produse noi însă vor vorbi despre securitate digitală împreună cu Facebook și cu FTC, Federal Trade Commision.

LG va fi la CES, ca de fiecare dată, cu mașini de spălat, uscătoare, frigidere și bucătării complete, toate inteligente și conectate la internet. Televizoarele vor fi cu siguranță cap de podium cu multe modele 8K și 4K, OLED sau NanoCell, dar vom pune mâna și pe telefoane mid-range. Televizoarele 8K de la LG sunt apropo primele care au primit acreditarea 8K Ultra HD, atât ca imagine cât și conectivitate. Ah, da, și acele laptop-uri superbe, extrem de ușoare, la care visez de ceva vreme și care se vând doar în SUA, LG Gram.

OnePlus e în campanie deja pentru CES. Se spune că vom avea un OnePlus Concept One, un dispozitiv care în viziunea lor reprezintă viitorul smartphone-ului. Cum va arăta? Nu știm, poate pliabil, poate holografic, poate invizibil.. Pe lângă asta, OnePlus mai are în mânecă și o pereche de căști wireless și, sperăm noi, un OnePlus 8 Lite.

Samsung e prezent peste tot. Practic numele lui este sinonim cu CES de ceva vreme. Sunt pe lista scurtă televizoare 8K și 4K, posibil fără nici un fel de margine, numai bune de pus pe perete. Tot pe ideea de ecrane, mă aștept la o demonstrație de ecran flexibil pe toate părțile, deși dacă mă gândesc mai bine asta se pretează mai degrabă pentru MWC.

Sony nu lipsește niciodată de la CES. Televizoare, televizoare, televizoare. Sony e bun la televizoare dar și la sunet. Am văzut că mizează mult pe piața de sisteme audio pentru casă, așadar probabil ceva cu Dolby Atmos sub forma unui soundbar, plus ceva căști interesante. Poate punem mâna pe o nouă serie 1000XM. De asemenea, poate aflăm ceva vești despre PS5. Poate, poate.

TCL nu era în atenția noastră până acum. Orange are multe echipamente de la ei și vom vedea și mai multe pe piață. Se ocupă oricum de televizoare, telefoane, sunet, și cam orice ai prin casă, chiar și electrocasnice. Sigur le facem o vizită, de curiozitate.

ASUS promite laptop-uri noi la CES 2020, cu Intel, dar și cu AMD. Ultrabook-uri, laptop-uri de gaming, și mai nou pentru creatorii de conținut. Abia aștept să mă pipăi tot ce prind pe acolo, atât eu cât și Marian. Mai nou și el este fan laptop-uri cu Windows :D

Lenovo are și el cu siguranță unul sau doi ași în mânecă la capitolul laptop-uri sau sisteme de gaming. Anul trecut am văzut toată seria nouă, unele dintre ele ajungând la noi foarte repede după lansare. Bravo lor, anul acesta va fi la fel pentru că sunt atenți cu piața din România.

AMD, Intel și Nvidia vor avea prezență și mai mare anul acesta. Concurența este acerbă pe segmentul high-end și de gaming și dacă AMD a prezentat anul trecut cipuri grafice noi, și anul acesta are ceva de spus.

Ah, era să uit, segmentul de Smart Home și Wireless este întotdeauna cel mai aglomerat. Sute și mii de gadget-uri care promit că îți fac viața mai ușoară vor fi acolo. Mi-am adus aminte de paturile în care te lua somnul instant, și pe care le puteai controla doar prin comandă vocală.

Ne auzim așadar în prima săptămână din Ianuarie cu cele mai tari noutăți ale anului 2020.