Video | Cât costă școala de șoferi

Nu știu tu, dar eu, primul lucru pe care visam să-l obțin imediat după ce m-am văzut cu buletinul în buzunar, a fost permisul de conducere. Un prim semn al maturității, al responsabilității și acel ceva pe care-l consideram un prin pas spre independență. Așa că, imediat cum am împlinit 17 ani și nouă luni m-am prezentat la școala de șoferi pentru a începe cursurile. Nu-ți pot descrie cât de mult mi-am dorit să obțin carnetul de conducere din prima și cât de mult am învățat. Dacă stau să mă gândesc bine, am depus mai mult efort decât pentru orice alt examen. Mai ales că mi se promisese că dacă iau carnetul primesc ce mașină vreau eu. Cu o așa perspectivă cum să nu-ți dai interesul?

Și știu că mulți dintre cei care se apropie de vârsta majoratului gândesc la fel. Fie că ai mașină sau nu, îți dorești acest act care să te facă să pari mai matur, mai responsabil și care să-ți ofere gramul acela de independență. Așa că, dacă mai ai doar trei luni până la majorat deja poți începe primele demersuri în acest sens. Însă, nu poți da examenul mai devreme de împlinirea vârstei de 18 ani, oricât de precoce ai fi și oricât de repede ai învăța să mânuiești mașina.

Un sfat pe care ți-l pot da este legat de legislație. Nu te baza doar pe testele de pe DRPCIV ori cine știe ce aplicații de mobil. Este important să înțelegi legile, regulile de circulație și așa mai departe pentru a fi pregătit în trafic. În joc este siguranța ta, dar și a celorlați participanți la trafic, așa că fii responsabil și fă-ți temele cu mare grijă. În plus, este la fel de important pentru tine să-ți știi obligațiile și drepturile. Și un ultim sfat pe care ți-l pot da este legat de condusul în primele luni. Fii atent, condu preventiv și nu te aventura. Traficul nu este ca în GTA ori Need for Speed și nu ești singura mașină de pe șosea. Fii atent, învață pe parcurs și ai mare grijă și respect față de tine și de cei din jur. În rest, spor la examen și condu cu grijă!