VIDEO – Am dat asta ”din greșeală” – LEAKED

Înainte de lansarea oricărui telefon, cu săptămâni sau chiar luni înainte, apar schițe, poze sau chiar clipuri de prezentare și mai nou unboxing-uri făcute de cineva de prin China sau India.

Acum cinci ani aceste scăpări erau catalogate ca infracțiuni asupra drepturilor intelectuale ale companiilor, acum unele sunt intenționate și au devenit business în toată regula. De ce? Le este teamă producătorilor de telefoane că nu mai pot stârni entuziasm și admirație atunci când lansează un telefon nou? Se poate, mai ales că acum nu mai știi cine pe cine mai ”copiază”. Atenție, am folosit ghilimele!

Salutare și bine te-am regăsit la un nou video în care încercăm să facem puțină lumină în motivul pentru care înaintea lansării unui telefon deja știm tot despre el, iar pentru asta am să te rog să lovești butonul de Like până își schimbă culoarea” :D Dacă nu știi cine e algoritmul, este lupul cel rău cu care trebuie să ne luptăm de fiecare dată ca acest clip să ajungă și la tine.

Cine e responsabil de aceste leak-uri?

Toată lumea, de la producător, la angajații din fabricile unde se produc telefoanele cu luni înainte de a fi arătate publicului, și uneori chiar și a jurnaliștilor.

În breasla noastră avem ceva ce se numește NDA, Non Disclosure Agreement. Este un contract pe care îl semnăm atunci când vedem un produs înainte de lansarea oficială și care nu ne permite să publicăm nimic până la data și ora stabilită de producător, de multe ori această dată corespunde cu ora conferinței de presă. De aceea vezi o mulțime de clipuri publicate în aceeași oră și aceeași zi de la toți youtuberii tăi preferați. Este șansa noastră de a arăta publicului varianta noastră de prim contact. Da, concurența este acerbă, dar ne bucurăm că am reușit să publicăm clipuri la unele lansări în același timp cu YouTuberii din SUA.

Acum ceva vreme, unii jurnaliști nu aveau pur și simplu răbdare și încălcau acest NDA. Publicau cu câteva ore sau zile mai devreme o poză, un clip, doar ca să atragă mai multă atenție asupra site-ului și canalului lor, mai ales dacă aveau acces la produs sau la fabrică. Își asumau orice pedeapsă legală. Funcționa mai ales la cei care aveau un public mic, puțini cititori și astfel atrăgeau atenția în industrie. Cine e primul în acest domeniu are șanse la cele mai multe vizionări, mai ales pe piața vorbitorilor de limbă Engleză.

Așadar, primele leak-uri veneau de la presă, pentru expunere și un număr cât mai mare de vizionări și lucrurile sunt similare și acum. Doar similare.

Toți producătorii au leak-uri

Samsung, Apple, Huawei, Oneplus, Xiaomi, Oppo și chiar și Google ”aruncă” pe internet primele detalii, fotografii sau chiar clipuri de prezentare cu produsele lor, uneori pe canale oficiale și apoi le retrag după ce sunt deja copiate. Informația circulă repede, și dacă te afli pe lista preferențială a unei companii, sau mai exact a unui inginer care lucrează în acea companie, poți primi informații în avans despre un produs.

De multe ori aceste leak-uri oficiale au loc cu înștiințarea în prealabil a celui cu care lucrează acea companie. Îi trimit de exemplu un mesaj lui @evleaks și îi spun că pe site-ul din Rusia va apărea pentru 3 minute o poză cu următorul telefon. El o copiază repede și apoi site-ul o dă imediat jos.

Cine are de câștigat și ce?

Toată lumea, dar mai ales producătorul care va vinde mai bine produsul ulterior. Nu, nu trebuie să fie perfect, ci doar anticipat. Dacă vorbești mult despre un produs înainte de lansare, creezi mai mult ”hype”, mai mult interes, numele produsului este mai bine indexat în articole și clipuri, iar apoi la lansare, când clientul final caută produsul va găsi nenumărate articole despre el, cu 2-3 luni înainte de lansare. Asta îi ridică mult valoarea morală a produsului, și indiferent cât de slab ar fi, tot se va vinde mai bine decât unul mai bun și poate chiar mai ieftin.

Mai este și varianta în care producătorul pur și simplu știe că o parte din informațiile despre acel telefon vor ajunge pe internet și încearcă să controleze astfel ce va fi postat.

De asemenea, producătorii se mai și resemnează la un moment dat și știu că pentru ei lucrează mii de oameni în departamentul de design sau în producție, unde mai pui alte zeci de mii de oameni la fabrica din China. Cineva o să verse castronul cu noutăți și nu îl vor găsi prea repede.

O chestie nostimă, în 2018 Apple a trimis o avertizare pentru toți angajații săi în care le explica ce vor păți dacă vorbesc de produsele nelansate. Și acea avertizare a ajuns imediat pe internet. Toată lumea vrea un gram de atenție, chiar dacă este pentru fracțiune de secundă.

Ce se leak-uiește?

E valabil mai ales pentru vârfurile de gamă din domeniul telefoanelor mobile, dar Oneplus a demonstrat că se poate și cu Nord.

Google a demonstrat că se poate și cu Pixel 4a, dar și cu Pixel 4 și Pixel 3. Samsung o face deja cu câteva generații de telefoane încoace, dar mai ales cu vârfurile de gamă și apoi vând multe mid-range-uri pe care le lansează imediat înaintea acestora. Despre Apple nici nu mai spun, toată lumea știe cum va arăta și nu mai contează cât de puternic este. O să fie cool. Xiaomi are un stil propriu pentru leak-uri, pur și simplu apar specificațiile complete și pozele și la câteva săptămâni telefoanele sunt sold-out.

Business-ul leak-urilor

A devenit deja un business și este și normal. Cei puțini care fac rost de cele mai multe informații de la mai mulți producători, ori le postează la ei pe site, ori le vând mai departe, la intervale diferite, în funcție de cât de mult ești dispus să plătești, unii au abonamente pe PATREON pentru publicații de tech. Viteza este esențială în acest caz, ai un avans de câteva ore înainte următorului cumpărător, sau pur și simplu trebuie să scrii sau să filmezi mai repede dacă vrei să fii primul.

Cum operează leakerii

Atunci când e vorba de o persoană, paparazzi stau la ieșirea din casă sau hotel, prin tufișuri, sub mașina lor sau le caută prin gunoaie. Aici lucrurile sunt diferite. Acești oameni stau cu ochii pe site-urile de patente ca TENAA din China și FCC în SUA și caută diagrame de la producători mari.

Prototipurile de carcase ale telefoanelor sunt pe toate drumurile între fabricile de huse de telefoane din China. Mai nou vin și cu ele pe la târguri și ți le arată dacă îi cunoști sau dacă le câștigi încrederea printr-o conversație îndulcită.

Greșeli ale unor magazine online și nu numai. Cineva dă publish la o pagină de produs care trebuia să fie sub NDA. Până se sesizează șeful sau cel responsabil și o dă jos pot fi câteva minute sau zeci de minute. Cineva le observă, face un printscreen și gata.

Cine sunt leakerii și unde îi găsești

Pe majoritatea îi găsești pe Twitter și pe Instagram. Cel mai bine îi urmărești și activezi notificările

@evleaks – Evan Blass este unul dintre cei mai mari și cei mai vechi din acest domeniu, fost jurnalist, acum este blogger, a stat în secret în spatele contului de Twitter până în 2013

@OnLeaks – Steve Mcfly – Parțial deținător al site-ului @slashleaks și pasionat de tehnologie

@ishanagarwal24 – Pasionat de tehnologie și cu ceva relații bune prin India

@BenGeskin – Tânăr, entuziast, conectat și e din Lituania (vezi, nu trebue să trăiești în China ca să ai acces la informație)

@IceUniverse – Super pasionat și super leaker, dar nu știm cum arată

http://www.stevehemmerstoffer.com/ – Are și site, și acesta este portofoliul unui Serial Leaker.

Dar, ce vreau să înțelegi e că eu cred că aceste scăpări pe internet pot sau nu fi intenționate *wink*