VIDEO – Cum alegi o placă de bază

Mergi la magazin și o cumperi, nu? Oricum nu te interesează decât să pui procesorul pe ea și să pornești computerul. Există teoria că cea mai scumpă este și cea mai bună iar eu sunt Gică-Contra care vine să te contrazică. Mai mult sau mai puțin. Mai jos ai un scurt ghid după care te poți inspira atunci când alegi o placă de bază. Și am să îți spun de pe acum, diferențele de performanță între o placă de 200 de lei și una de 2000 de lei sunt aproape inexistente. Totul stă în dotări.

Principiul este simplu. Există câteva chipset-uri produse de Intel sau de AMD, fiecare pentru plăcile aferente, și acestea dictează tipurile de plăci de bază. Din nou, și diferența de performanță între chipset-uri este aproape inexistentă, totul stă și aici, în dotări.

 

Dimensiunea plăcii de bază

Extended ATX, ATX, Micro ATX, Mini ITX sunt câteva dintre dimensiunile cele mai folosite, începând de la cea mai mare la cea mai mică. Schema de mai sus indică dimensiunea și dotările pentru cele patru tipuri despre care vorbim. Diferențele stau, așadar, în dotări. Cea mai mare are cele mai multe slot-uri pentru memorie RAM, conectori PCi-Express sau conectori SATA ori pentru ventilatoare, de exemplu. Cea mai mică, mai puține, atât cât este necesar pentru un sistem cât mai mic ca dimensiuni.

Ce înseamnă dotări?

De la numărul de conectori USB de pe spatele plăcii, numărul de slot-uri de memorie, numărul de conectori PCI-Express până la câte procesoare încap pe aceasta. Bine, referitor la procesoare, singurele care pot fi puse câte două sau mai multe sunt procesoarele Intel Xeon sau AMD Opteron. Și din acelea mai puțin de jumătate. Sunt deja mult prea multe ca să le pot enumera aici.

Apoi mai vin dotări precum sistemul de răcire mai inteligent (deși la acesta din urmă dacă ai o carcasă destul de mare și bine aerisită nu mai contează aproape deloc), conectori speciali pentru SSD-uri M.2, slot-uri și plăci de WiFi și Bluetooth încorporate, sau chiar multe pachete de software pentru monitorizarea temperaturilor, frecvențelor și chiar overclock-ing pe modelele mai scumpe. Pentru un sistem decent însă, trebuie să urmărești pașii de mai jos.

  1. Alege procesorul și verifică compatibilitatea lui cu placa de bază. Pentru Intel poți face asta aici: INTEL Pentru procesoarele AMD aici: AMD
  2. Alege dimensiunea plăcii de bază în funcție de carcasa pe care o vrei. Dimensiunile sunt mai sus.
  3. Uită-te foarte bine la specificațiile procesorului și vezi ce chipset ai nevoie. Tot în link-urile de mai sus.
  4. Alege dotările de care ai nevoie, și ține cont că pe viitor poate vrei să mai faci un upgrade. Ceva RAM în plus sau încă o placă video.
  5. Sună un prieten dacă nu te descurci, sau lasă un comentariu mai jos și îți răspund cu plăcere :)